Odporúčaný príspevok

Čokoládový koláč

Pár rád pre domácnosť


Dnes som bol pozvaný na obed aj s celou svojou rodinkou. Pozvala ma moja stará mama. Opäť sa ma pýtala akú špecialitu by sme si radi dali. No odpoveď bola jednoznačná: "plnené kura". Skvelé jedlo. Ak by mal niekto záujem tak nech sa pozrie sem. Bolo to vynikajúce. Ale nie o tom som chcel. Po skvelom obede som si obzeral jej knižnicu a čo som neobjavil. Knižku z roku 1985, s názvom 1000 rád pre domácnosť. Niektoré z rád ma zaujali a tak Vám ich sprostredkujem. Možno ich poznáte, ale pre tých čo nie, nech sa páči!

Rady týkajúce sa gastronómie.

  1. Vajcové žĺtky uchováme v chladničke v pohári zaliate lyžicou mlieka, aby neoschli.
  2. Vajcové bielky šľahané v hliníkovej nádobe vytvoria sneh mierne sivastý, v železnej ružovkastý. Najlepší sneh šľaháme v sklenenej, alebo porcelánovej nádobe.
  3. Ryža sa niekedy zdá po udusení ešte tvrdá. Nemiešame ju, ale vpichneme do nej niekoľkokrát obrátenou vareškou, zalejeme trochou vriacej vody, nádobu potrasieme a podusíme. 
  4. Čaj neprelievame cez kovové sitko. Je to aromatický nápoj, ktorý ľahko preberá pachuť kovu.
  5. Múku na zahusťovanie pokrmov trochu prisolíme, potom sa netvoria hrudky.
  6. Tvarohovú plnku na koláče dávame na cesto, ktoré poprášime múkou. Tak cesto nezvlhne od mäkkého tvarohu a dobre sa prepečie.
  7. Šľahačku doma pripravujeme z plnotučného mlieka, v ktorom rozpustíme na 1/8 l mlieka 1/8 kg výberového masla. Mlieko s maslom zahrejeme, potom asi tri minúty mixujeme a uložíme v chladničke. Po niekoľkých hodinách vyšľaháme rovnako ako kúpenú šľahačku.
  8. Ryby namodro uložíme pred varením do pekáča a prelejeme vriacim octom, aby koža zostala pekne modrá.
  9. Pečenú hydinu zohrievame zabalenú v alobale, aby veľmi nevyschla. Jednotlivé porcie dobre zabalíme a dáme na plech do rúry zohriať.
  10. Mrazenú hydinu dáme najskôr do chladničky, kde pomaly rozmŕza. Pri rýchlom rozmrazovaní hydinové mäso pustí šťavu a potom je suché.
  11. Tvrdé mäso rýchlejšie zmäkne, ak k nemu pridáme trocha octu.
  12. Majorán pridávame až do hotových pokrmov, ktoré potom dlho nevaríme, pretože stráca vôňu a dostáva horkastú chuť.
  13. Údené mäso varíme v dostatočnom množstve vody. Vodu dvakrát zlejeme a dáme novú. Tým zbavíme mäso zvyškov nálevu, takže potom nie je také slané a nepáchne udiarňou.
  14. Odležaný  tvaroh môžeme použiť na prípravu taveného syra. 1/4 kg tvarohu rozpustíme v kastróliku spolu so 60g masla a za stáleho miešania zohrievame. Tvaroh sa zohrievaním roztečie a keď začne hustnúť, odstavíme ho, pridáme 1 až 2 žĺtky, soľ, rascu a ešte teplú hmotu vlejeme do misky vypláchnutej studenou vodou. Ako príchuť môžeme pridať salámu posekanú najemno alebo uvarené údené mäso, papriku, trocha paradajkového pretlaku a pod.  
  15. Hrozienka pridávame do cesta slabo obalené v múke. Tak nespadnú v bublaninách a v koláčoch na dno formy, ale udržia sa na povrchu.
Tak to bolo zopár rád z tejto knižky. Zaujímavé čítanie. Keď ju budem mať lepšie naštudovanú, tak ešte pridám, v ďalšom článku, zopár rád pre Vás. Inšpirujte sa.


Zdroj: 1000 rád pre domácnosť autor publikácie J.Břízová
          vytlačila Pravda, tlačový kombinát KSS, závod 03 Žilina
          náklad 85 000 výtlačkov.


Recept pre vylepšenie nálady.





Translate