Odporúčaný príspevok

Čokoládový koláč

Prichádza chrípka !



To je ale názov článku, ale aktuálny. Aj ja som sa stal obeťou chrípky. Čo sa dá robiť, rapídne sa ochladilo. Preto bol hneď jasný obsah ďalšieho príspevku do tohto môjho blogu. Tak som sa rozhodol publikovať zopár "babkovských" receptov, ktoré si pamätám, alebo ich mám z druhej ruky. Asi najznámejší je ten z cibule, medovky a cukru. U nás doma sa často používal. Vždy pomohol. A kedže vieme, že dlhé články nikto nečíta, tak sa obmedzím len na pár tipov. Pozrite na to...

Tak k tomu najznámejšiemu, pripravíme si ho takto: 1 cibuľu pokrájame na kolieska, dáme do nádoby, najlepšie do "sedmičky" na zaváranie, pridáme 3 polievkové lyžice cukru, a pár lístkov nadrobno
nasekanej medovky, zatvoríme "sedmičku" a dobre pretrepeme. V polhodinových intervaloch opakovane pretrepávame. Tak po dvoch hodinách sa nám vytvorí sirup, ktorý potom tak 3-krát do dňa po polievkovej lyžičke konzumujeme. Pomáha to. Ako iste viete cibuľa je prírodné antibiotikum.





Ďalšou vynikajúcou  vecou v tomto sychravom období je zázvorový čaj. Zázvor, či už v sušenej alebo čerstvej forme má mnoho blahodárnych účinkov. Rozpisovať sa nebudem, už som tu o ňom písal tu.

Skvelý je tak isto čaj z kombinácie: rebríček kopcovitý + mäta + skorocel. Tejto kombinácií sa tiež hovorí "prieduškový čaj". Niektorí si pridávajú aj repík. Tento čaj pomáha vykašliavať, regeneruje organizmus, uľahčuje dýchanie a čo je dôležité, je vhodný aj pre deti.

Pri bolestiach hrdla sa zas odporúča spraviť si "zápar" z jednej polievkovej lyžice tymianu a jednej lyžice šalvie v pol litra vody. A kloktať.

Pri bolestiach hlavy spôsobenej prechladnutím sa odborúča obklad zo "záparu" z mäty, na 3 dcl vody 1 polievková lyžica mäty.

A by som nezabudol na jedinečný cesnak, tiež skvelá vec, ale tiež som už o ňom písal tu.


Snáď Vám to pomôže prekonať toto ťažké chrípkové obdobie. Nech Vás choroby obchádzajú!


P.S. Ak by niekto mal nejaké ďalšie "chrípkové" tipy, tak Kľudne napíšte do komentárov.



Gabrie

Translate