Odporúčaný príspevok

Čokoládový koláč

Vianočné pečivo



Mnohí z Vás si povedia, že ešte je skoro na uverejňovanie vianočných receptov. Podľa mňa už je čas. V prvom rade chcem aby ste vedeli kde nájdete osvedčenú, rokmi odskúšanú vianočnú klasiku. Tieto druhy sa vždy nachádzajú na našom štedrovečernom stole, samozrejme plus rôzne pokusy a nápady od ostatných. Ako keby som ich práve počul: "My máme už pätnásť druhov a ty ?" Sú samozrejme aj špecialisti v rodine, ktorý sa špecializujú na konkrétne druhy vianočného pečiva. Ja sa teším keď už začnú kolegovia gurmáni uverejňovať svoje vianočné recepty. Takže, nech sa páči moja Vianočná klasika.




Vanilkové rožky




Šuhajdy
Postup: Deň vopred dáme namočiť do rumu 3/4 balíčku hrozienok. 100 g čokolády s 2 dkg tuku vymiešame nad parou, kým sa zmes nespojí. Ponalievame do malých papierových košíčkov, tak aby na spodku  ostala hrubšia vrstva. 1 dcl slad. kondenz. mlieka vmiešať do 10 dkg tuku, pridáme 2 dkg kakaa, za hrsť zomletých vlašských orechov a hrozienka, ktoré sme pred tým zliali z rumu. Rum vypiť. Pridať BB puding, cukor, kokos, všetko podľa chuti a konzistencie. Vyliať do košíčkov. Ozdobujeme celými vlašskými orechmi, alebo kandz. ovocím.



Lepené očká





Mandle v čokoláde





Postup:150 g mandlí zaparíme, očistíme, nakrájame na rezance a opečieme na grile, alebo na panvici do zlata. 

Vo vodnom kúpeli rozohrejeme 50 g masla, a 150 g mliečnej čokolády, premiešame do hladka a vmiešame opražené mandle. Plech vyložíme alobalom a lyžičkou naň nanášame malé kúsky čokoládovej zmesi a dáme do chladničky stuhnúť.



Kávové zrná



Snehové pusinky - orechové

Musím sa priznať, nikdy som sa nedostal s počtom vianočného pečiva na štedrovečernom stole cez
21 druhov, toto je môj rekord.




A ďalšie "vianočné recepty" nájdete tu...



Zdroj receptov: recepty zozbierané po celej rodine,
pravdepodobne niektoré aj zo starších kuchárskych kníh.



Translate