Odporúčaný príspevok

Čokoládový koláč

Orechové rožky

Aj keď je už po Vianociach a tieto orechové rožky sú už dávno zjedené, nie sú určené len na sviatočný stôl. Tento recept nie je môj, je od príbuzenstva a tý ho majú tiež od niekoho. To nie je ale dôležité, hlavne že sú skvelé! Pôvodne som už nechcel publikovať takýto druh pečiva po sviatkoch, ale kedže fotografia zaujala, tak nech sa páči. Vyskúšajte. A dúfam, že si pochutíte.



Suroviny: 4 dcl mlieko, štipka soli, trocha cukru, balícek droždia, 350 dkg polohrubej múky, 125g masla, 4 vajcia, 0,2 dcl rumu, 20 dkg kryštálového cukru, 20 dkg vlašských orechov, 20dkg strúhanky, 40dkg vanilkového-práškového cukru,2 kávové lyžicky mletej škorice, kôra z jedného citróna, 10dkg namočených hrozienok.

Postup: Do dvoch dcl vlažného mlieka pridáme rozdrvené droždie, trocha kryštálového cukru. Necháme trocha postáť. Vlejeme do misky s múkou, 3 vajciami, maslom, rumom, 5 dkg cukru a vypracujeme cesto. Necháme vykysnúť. Zatiaľ si pripravíme plnku. Dáme do misky pomleté orechy, 2 dcl vriaceho mlieka, strúhanku, práškový vanilkový cukor, zvyšok kryštálového cukru, mletú škoricu, nastrúhanú citrónovú kôru, hrozienka. Dobre premiešame a jemne podusíme cca 3 minúty na panvici, necháme vychladnúť. Vrátime sa späť k vykysnutému cestu. Rozdelíme ho na dve časti/bude sa nám lepšie vaľkať/. Vyvaľkáme na nie príliš hrubo a potrieme plnkou/ tak nech nám ostane aj na druhú polovicu cesta/. Zvinieme a nakrájame rožky/ veľkosť podľa uváženia/ a vytvarujeme, uzavrieme, či už do polmesiaca, alebo do písmena S, M. To isté spravíme s druhou polovicou cesta. Rožky potrieme rozšľahaným vajcom. Keď zaschne tak ešte raz a potom znova. Poukladáme na plech s papierom na pečenie. Dáme do predom vyhriatej rúry /stredne vyhriata/ a pečieme kým sa nám na rožtekoch nevytvorí pekná mozaika, tý čo pečú to vedia pekne odhadnúť.

Dobrú chuť praje Gabriel





Translate