Odporúčaný príspevok

Čokoládový koláč

Excelentné baranie rohy


A znovu nastal čas na nejaký ten rodinný recept. Kombinácia baranie rohy, baklažán, cuketa, kôpor je jednoducho dokonalá. Táto pochúťka sa vynikajúco hodí ako príloha ku grilovanému mäsu, ako predjedlo, alebo ako ja, jem len tak s chlebom. Podávame ju studenú!
Tento recept sa u nás v rodine pripravuje už desaťročia bez zmeny. Jednoducho to tento recept nepotrebuje! Však si ho vyskúšajte pripraviť a uvidíte. Tak poďme na to.
Čo budeme potrebovať:

300g    baranie rohy /vyberajte tie extrémne štipľavé/
500g    baklažán
500g    cuketa
1/2     viazaničky kôpru
1/2     citrónu /štava/
4       strúčiky cesnaku /ak používate čínsky tak dajte 7 strúčikov/
1,5 dcl olivového oleja /kto nemá rád jeho výraznejšiu chuť nech ho zmieša zo slnečnicovým v pomere 1:1 /
5        pol.lyžíc balsamikového octu
          čubrica, soľ, č. korenie.

Postup: Baranie rohy si opečieme či už na grille, alebo na grilovacej panvici. Baranie rohy opekáme bez oleja. až kým sa nevytvoria čierne pľuzgieriky. Nebojme sa toho je to nutné. Občas sa stane že baraní roh jemne exploduje. :-) Keď ich máme opečené tak z nich stiahneme vrchnú kožu, ide to dobre. Používajte vidličku, ide to lepšie ako s nožom. Trošku robota, čo už. Ide to vidíte na obrázku. Potom ich vertikálne rozrežeme na 4 časti s tým že zachovávame celistvosť stopky. Zrniečok sa nezbavujeme!
Ďalej si opečieme cuketu a baklažán. Tu už používame olej, aj z jednej aj druhej strany. Kedže ostáva koža na zelenine tak opečieme trošku viac.


Medzi tým si pripravíme základ. Do misky dáme olej, rozdrvený cesnak, balzamikový ocot, čubricu, soľ, čierne korenie a najemno nasekaný čerstvý kôpor, šťavu z polovice citrónu. Kto nezoženie čubricu /korenie/ tak môže pre tento krát vynechať, ale dá sa to kúpiť v hypermarketoch. Dobre premiešame pridáme baranie rohy a postupne pridávame do misky opečenú zeleninu. Nezabudnite ešte teplú. Baklažán a cuketa sú ako špongia a dobre nasávajú základ.


Vždy dobre premiešame. Keď už máme všetko pekne v miske tak ešte podľa chuti pridáme balzamikový ocot a soľ. Ja pridávam ocot vždy, poprípade ak máte balzamikovú omáčku, dá to tomu nezabudnuteľnú chuť a skvelý rozmer.


Dáme do fľaštičiek, mne z tohto množstva vyjdu 4 a pol fľaštičky /2dcl/. A šup s nimi do chladničky. Malo by to tam postáť aspoň dva dni! Ak sa Vám podarí. Dá sa to aj zavariť nech nám to dlhšie vydrží.
Ja to dám na 20minút do domácej pekárne a hotovo zavarené!
Ale ináč to vydrží nejaký ten čas aj bez zavarenia.
Takže pustite sa do prípravy a prajem skvelý gurmánsky zážitok!

Translate