Odporúčaný príspevok

Čokoládový koláč

"Brusnicová omáčka" s granátovým jablkom

Každý ju pripravuje inak. Omáčku využijete nielen k tradičným jedlám ako sviečkovica alebo k vyprážanému camembertu. Pripravujeme z nich rôzne koláče, puding, plnky, do chlebov, na pečivo ako džem atď. .  Brusnice sú veľmi zdravé. Pomáhajú proti zubným kazom, zubnému kameňu, na horúčku a zápal, či už močových ciest  alebo podobným zápalom.

Majú vysoký obsah vitamínu C.

Späť k "cranberry sauce". Základ vždy pripravujem z čerstvých brusníc. Keď k nim pridáte ovocné šťavy, v mojom prípade šťavu z granátového jablka, tak rozviniete jej kvetinové tóny ovocia, keď pridáte vanilku alebo škoricu tak sa vám rozvinie sladkosť omáčky. Granátové jablko nikdy nevynechávam, proste ho tam milujem!
Tak poďme na prípravu omáčky! 
Čo budeme potrebovať:
300g čerstvých brusníc
200g trstinového cukru ( kto nemá nech kľudne použije klasický biely )
2 granátové jablká
40 g zázvoru
2dcl vody

Ďaľšie dve ingrediencie jemne zmenia chuť, takže nechávam na vašom zvážení (ja ich pridávam).
1    vanilkový struk (vnútro)
2-3 kardamonové semiačka (rozdrvíme v mažiari)

Postup: 
Čistenie granátového jablka je vždy náročné a to z toho dôvodu, že semiačka sa ťažko vyberajú a všetko dosť farbí, najmä ruky :-) Aby to išlo pekne skúste ho očistiť takto. 
Ak to nepoznáte, je to super!
Z granátového jablka si zrežeme vrchnú korunu, narežeme na kríž a dáme do nádoby z vrelou vodou na 2-3 minúty. Potom ich preložíme do studenej vody, ja to robím v sitku v "drese". Vo vode ich už pekne očistíte.
viď foto-návod:

Keď to máme hotové dáme ich do kuchynského robota, prilejeme 2dcl vody (môžete dať namiesto 1dcl vody, portské víno) a rozmixujeme. Potom to celé prepasírujeme do hrnca, kde budeme variť brusnice.

Brusnice si opláchneme a jemne rozsekáme na menšie kúsky. Ale nie moc. Dáme do hrnca zo šťavou z granátového jablka,  pridáme cukor, zázvor nakrájaný na menšie časti

(kto nemá rád zázvor nech ho vynechá).

Privedieme do varu a stíšime plameň na jemno. Za občasného miešania varíme 25 minút. Hotovo.

Pre tých čo budú prídávať aj zvyšné dve suroviny:

Päť minút pred koncom varenia pridáme rozdrvené kardamonové semiačka a vnútro vanilky, dobre premiešame, už za častejšieho miešania. Potom už len plníme do pripravených zaváraninových pohárov, necháme vychladnúť a dáme do chladničky. Po otvorení fľašky odporúčam skonzumovať do mesiaca!
Prajem Vám dobrú chuť.

Pokiaľ by ste mali záujem:
Veľmi zaujímavé recepty z amerických brusníc a rozsiahle informácie o nich  nájdete tu: cranberries-usa.cz


Translate