Odporúčaný príspevok

Čokoládový koláč

"Masterchef" torta


... alebo Orechová torta s javorovým sirupom

Dcéra mala narodeniny a mala požiadavku na prípravu torty "Masterchef". No čo už. Keď má dcéra 6 rokov zadanie treba splniť! Torta je na suroviny trošku drahšia, ale na chuť dokonalá!

Čo budeme potrebovať:

cesto-
140 g pražených, posekaných lieskových orieškov*
180 g masla
80  g trstinového cukru
3      vajcia
375 ml javorového sirupu
450 g hladkej múky
4     kávové lyžičky prášku do pečiva
200 ml plnotučného mlieka
soľ štipka

plnka-
180 g skutočného masla
160 g trstinového cukru
140 g práškového cukru
140 g vanilkové práškového cukru (mám doma spravený zo skutočnej vanilky)
230 g čerstvého smotanového syra (ja som dal Philadelphia - kúpite v Bille)

plnka 2-
50 g čokolády na varenie
50 g čokolády na polevu
30 g masla
20 g kakao

Zdobenie-
50 g pražených pekanových orechov*
     javorový sirup
40 g mletých mandlí
200 g marcipánu
     cukrárenské farbivo

* - lieskové orechy pražíme v trúbe pri 160 stupňoch 5 minút
   - pekanové orechy pražíme v trúbe pri 160 stupňoch 8 minút a následne hneď dáme do menšej misky s javorovým sirup, ono to zasyčí a pekne natiahne chuť.

Trúbu si predohrejte na 175 stupňov, vymažte maslom a následne si vysypte múkou dve guľaté formy na pečenie. (26 cm a 23 cm), nech tam máme pekne jedno poschodie.

Maslo a cukor vyšľahajte do peny. Pridajte postupne vajcia. Za stáleho miešania jemným pramienkom zašľahajte javorový sirup vo dvoch dávkach na striedačku s mliekom. Pridajte prášok do pečiva, soľ a múku. Následne vmiešajte opražené, nasekané lieskové orechy. Pár krát buchnite formou o stôl, nech sa vyženú bublinky. Dajte do trúby na 35 minút. Keď sa vám zdá, že nie je ešte cesto upečené tak nechajte ešte 5 minút. Pri jednej forme som aj ja pridával. Zistíte klasicky špáradlom. Po vybratí nechajte vychladnúť vo forme. Následne vyklopte a prerežte obidva pláty nech máte 4 korpusy.

Na plnku šľahajte syr a trstinový cukor dobrých 5 minút, nech je to pekne hladké, následne pridajte práškový cukor a následne vanilkový cukor. Pokiaľ nemáte domáci vanilkový cukor dajte len do práškového cukru semienka z jedného vanilkové struku a premiešajte v mixéry. Keď nemáte ani vanilku dajte vanilkovú esenciu.

Na plnku č.2 roztopte nad parou obidve čokolády s kakaom a maslom.

Spodný, väčší plát natrite všetkou čokoládovou plnkou, zakryte druhým plátom a ten natrite syrovou plnkou. Tak polovica množstva. Pridajte tretí plát a ten opäť natrite syrovou plnkou, ale nechajte si ešte na boky torty (na vrch nepotrebujete). Zakryte posledným plátom. Tento posledný korpus hore jemne poprepichujeme vidličkou a potrieme javorovým sirupom.

Boky torty potrieme zvyšnou syrovou plnkou a pomocou papiera posypeme mletými mandľami. Na schodík, ktorý nám vznikol rozdielnou veľkosťou foriem poukladáme opražené a namočené, v javorovom sirupe, pekanové orechy.


Na horný plát vyvaľkáme a položíme zafarbený marcipán. Cukrárenské farby na marcipán sa dajú kúpiť v špecializovaných obchodoch.  Na zakrytie povrchu marcipánom o veľkosti 23 cm potrebujete cca 120 g marcipánu. Zafarbíme si zvyšok marcipánu a ozdobuje podľa mena a požiadaviek oslávenca.

Marcipán nemusíte vôbec farbiť, môžete tam dať celý biely plát marcipánu a na vrch dajte tiež opražené, namočené pekanové orechy.
Ale pri požiadavke na "Masterchef" proste farbiť bolo nutné!

Dobrú chuť.


Základ receptu a zdroj inšpirácie: časopis Apetit 01/2013
Recept som si upravoval pre vlastné potreby.

Translate