Odporúčaný príspevok

Čokoládový koláč

Pečená kačica



V tieto chladnejšie dni človek potrebuje nejakú tú energiu. A čo takto si pripraviť skvelý pokrm, napríklad rýchly recept s názvom "pečená kačica". Keď si kačicu predom rozporcujeme, čas pečenia sa nám skráti. A pri ušetrenom čase nám ostane ešte aj pár minút na prípravu domácej knedle.

"Recept na knedľu" nájdete tu.

A z kostí (chrbta, krídiel, krku atď., ...) si môžeme pripraviť skvelý kačací vývar, prípadne hneď polievku.


"Recept na pečenú kačicu"

soľ, rasca,
2 kačice (hrubá hmotnosť spolu cca. 4,5 kg)
3 polievkové lyžice medu
4 strúčiky cesnaku

Postup:

Kačicu si rozporcujeme. Chrbát, krídla, vnútornosti, atď, nepečiem ale dávam na vývar. Pripravenú kačku dáme do pekáča. Trúby si predhrejeme na 210 stupňov.



V mažiari si rozdrvíme rascu, soľ, strúčiky cesnaku a nakoniec pridáme med a dobre premiešame.


Touto zmesou si dobre potrieme naporcované kúsky kačice. Toto môžme spraviť aj v predvečer prípravy jedla. Nech nám kačica pekne "chytí chuť".


Odkryté, kožou smerom hore,  pečieme 30 minút na 210 stupňov. Potom zakryjeme, znížime teplotu na 160 stupňov. Nepodlievam vodou, kačka má v sebe okrem tuku aj vodu, takže netreba. Takto prikryté pečieme 40 minút.
Nakoniec odokryjeme, zvýšime teplotu na 180 stupňov a teraz už pravidelne podlievame, otáčame "máčame" vo vlastnom výpeku. Táto fáza trvá cca. 30 minút. To už uvidíte sami.
Kačka bude mať trošku tmavšiu kožu, nezľaknite sa, to robí ten med. Aby som nezabudol, na posledných 15 minút pridajte do pekáča aj kačaciu pečienku! Tá tam nesmie chýbať .-)

A ešte raz! Nezabudnite "recept domácu knedľu" nájdete tu!


2.recept na "Pečenú kačicu" - starým klasickým spôsobom, dlhým pečením  nájdete tu.


Translate