Odporúčaný príspevok

Čokoládový koláč

Molekulárna gastronómia


Molekulárna gastronómia. Čo to vlastne je? Pri varení vznikajú rôzne fyzikálne a chemické reakcie. To vieme všetci a vedeli to aj kuchári z minulosti. Ale v dnešnej dobe začali kuchári v molekulárnej gastronómií tie procesy skúmať a využívať na ozvláštnenie ich výsledných pokrmov. A ako sa to deje? Využívajú sa novodobé technologické poznatky zmenou štruktúry, vzhľadu a chuti jedál. Boli vyvinuté nové prísady, ktoré napríklad menia molekulárnu štruktúru zeleniny, ich pridaním sa narušujú chemické väzby. Napríklad z mrkvovej šťavy, môžete pridaním takzvaných "textúr" (čo sú vlastne práškové prísady), vytvoriť veľmi zaujímavú mrkvovú penu na tanieri. Taktiež, čo je veľmi zaujímavé,  sa v molekulárnej gastronómií používa aj 95 - percentný alkohol. 

Výsledok na tanieri zákazníkov buď ohúri, vzhľadom k tomu že výsledný pokrm pripomína rôzne geometrické tvary ako napríklad guľa, trojuholník a rôzne kvádre, alebo ich to nenadchne. Predsa len sa z toho nijak moc nenajedia. Ale estetika tam je, to treba nechať. Však tie obrázky pod článkom stoja za to!

Tieto jedlá sa podávajú v malinkých porciách. Nekrájate ich príborom,  neprežúvate ale rovno prehĺtate. Niekedy ani neviete čo to na tanieri máte, to zistíte až keď si to dáte do úst. Samozrejme že musíte poznať chute potravín. Napríklad pri konzumácií kalerábu pripravovaného molekulárnou gastronómiou, môžete zabudnúť na chrumkanie. :-) Možno ho dostanete naservírovaný v tvare penovej červenej pyramídy!

Ale ako som už spomínal, estetika je úžasná!















Zdroj obrázkov via: Molekula-R Flavors
vlastníci projektu: Sylvie Racicot, Chez Valois
zdroj inšpirácie: equark.sk



Translate