Odporúčaný príspevok

Čokoládový koláč

Špagety "Carbonara"



... alebo ako pripravujem ja "Špagety Carbonara". Klasický taliansky recept poznám. A určite aj mnohí z vás. Je veľmi chutný a jednoducho sa pripravuje. Pri príprave sa používajú výraznejšie (zrejúce) syry ako napríklad Pecorino Romano alebo Parmigiano Reggiano. Viete o tom že pri príprave Carbonara môžete použiť aj fettuccine, bucatini, rigatoni ?

Recept vznikol v polovici 20. storočia. 

Fettuccine - via: Wikimedia Commons

Bucatini - via: Wikimedia Commons

Rigatoni - via: Wikimedia Commons
Niekto pridáva celé vajcia, niekto len žĺtky. Ja patrím k tým druhým. Ale poďme k mojej variante receptu.

Čo budeme potrebovať: 
500 g špagety (ja rád používam Barilla) 
120 g tvrdý zrejúci syr 
240 g kyslá smotana 16%
130 g údená, pekne prerastená slanina
4 strúčiky cesnaku
za hrsť čerstvej bazalky
2 žĺtky
30 g masla
trocha oleja (na varenie cestovín)
soľ, čierne mleté korenie

Postup: 
Na panvici s hrubším dnom si opečieme slaninu nakrájanú na kocky. Opečené kocky vyberieme a na výpeku, ktorý nám vznikol, opečieme na jemné kocky nakrájané strúčiky cesnaku, s pridaním masla. Uvaríme si špagety v presolenej vode spolu s trochou oleja. Tvrdý syr si nastrúhame, bazalku nasekáme a obe ingrediencie rozdelíme na polovicu. Do misky si dáme smotanu, soľ, čierne korenie dva žĺtky, polovicu bazalky a polovicu syru. Dobre premiešame. 

V panvici s opraženým cesnakom jemne opražíme uvarené špagety. Vyberieme a dáme na jednotlivé taniere (porcie). Do panvice pridáme pripravenú smotanovú zmes, pridáme tri polievkové lyžice vody z uvarených špagiet a jemne, ako sa hovorí, prehrejeme. Nechceme uvariť vajíčka. Celé to musí byť vláčne. 

Omáčkou prelejeme pripravené porcie špagiet posypeme zostávajúcou polovicou postrúhaného syra a posypeme slaninkou. Na vrch pridáme druhú časť čerstvo nasekanej bazalky.



Prajem dobrú chuť +iGurman.com 

Translate