Odporúčaný príspevok

Čokoládový koláč

Ako na pestovanie bazalky




Bazalka sa používa najčastejšie v kuchyni ako korenina, avšak má aj liečivé účinky. Pokiaľ budete pestovať bazalku v okne má to výhodu v tom, že ju budete mať vždy čerstvú poruke a okrem toho odplaší muchy a hmyz. Existuje viacero druhov bazalky, približne 50 rôznych druhov.



Pestovanie bazalky

Aj vám sa stalo, že ste si kúpili v supermarkete bazalku v črepníku a do týždňa “vykapala”? Aby ste si nemuseli každý týždeň kupovať nový črepník, kúpte si jeden väčší, do ktorého bazalku presadíte. Dno väčšieho črepníka je potrebné vysypať malými kamienkami, na kamienky nasypte kvalitnú hlinu. Zo starého črepníku vyberte opatrne bazalku aj s hlinou a koreňmi. Preložte ju do nového črepníka a zasypete hlinou. Bazalku treba dať na okno aby mala dostatok svetla. Pozor však na prievan, na ten je rastlina háklivá. Bazalka má rada vodu preto ju treba častejšie polievať najmä ráno a aj večer, aby stále vyrastali nové lístky. Listy musíte zhora obtrhávať. Ak sa vám na rastline začnú objavovať biele kvietky, je potrebné obrať všetky listy a nechať vyrásť nové.


Skladovanie

Listy môžete uchovať zmrazením, sušením alebo zaliate v olivovom oleji. Pred zmrazením si listy umyjeme, poriadne osušíme, vložíme do sáčku a dáme zmraziť. Bazalku v olivovom oleji pripravíte tak, že listy umyjete, osušíte a nakrájate na drobno. Nakrájanú ju vložíme do zaváraninového pohára a zalejeme olivovým olejom až úplne po okraj, aby sa k bazalke nemohol dostať vzduch. Pokiaľ bazalka po čase vsiakne trochu oleja alebo z neho už odoberiete je potrebné doliať olej tak, aby nakrájané listy boli vždy zakryté. Takto naložená bazalka vám v chladničke vydrží aj pol roka.

autorov článku: tipnajedlo.sk


Vedeli ste? 

Bazalka pochádza z Indie, pestuje sa od stredoveku a do Európy prišla začiatkom 16. storočia. Zo sušených listov je možné pripraviť čaj, ktorý podporuje trávenie. Pomáha aj pri nadmernom tvorení plynov, má protizápalový účinok pri zápaloch ústnej dutiny, má protikŕčový účinok pri chronickej bronchitíde s výrazným kašľom. Podporuje chuť do jedla. Veľmi dôležitá je aj skutočnosť, že bazalka si uchováva svoje liečivé schopnosti aj pri tepelnej úprave.

Bazalku jednoducho v kuchyni musíte mať!


Translate