Odporúčaný príspevok

Čokoládový koláč

Paradajková polievka



Alebo ako ju pripravujem aby mi ju jedli aj deti. Mimochodom veľmi im chutí. A samozrejme veľmi radi ju so mno pripravujú. Možno aj preto im tak chutí :-) Momentálne mám tak veľké zásoby paradajok, že tento týždeň pripravujem všetko paradajkové, viď predchádzajúce články.

Čo budeme potrebovať:

1 kg paradajok
1 stredná cibuľa
3 strúčiky cesnaku
80 g maslo
0,15 litra 3,5% mlieka
0,06 litra javorového sirupu
olivový olej
čerstvý tymián
soľ
2 kávové lyžice hladkej múky

Krutóny:

2 rožky
1 strúčik cesnaku
maslo
olivový olej
čerstvá pažítka
soľ


Postup:

Paradajky umyjeme, rozrežeme na 4 časti a dáme do kuchynského robota rozmixovať. Potom cez sitko prepasírujeme. V hrnci si roztopíme maslo spolu s olivovým olejom. Takto sa vám maslo neprepáli. Popražíme cibuľku a cesnak. Prisypeme na jemno nasekaný tymián, pár krát premiešame a prilejeme prepasírovanú šťavu z paradajok. Privedieme do varu, posolíme a stíšime ohrev. Za občasného miešania varíme asi 8 minút. Potom prilejeme javorový sirup, mlieko a opäť privedieme do varu. Pridáme rozmiešanú múku v troche mlieka a necháme zhustnúť. Miešame. Keď polievka jemne zhustne, odstavíme a zakryjeme pokrievkou.

A ideme si pripraviť krutóny.  Rožky, dajú sa aj z chleba, si nakrájame na menšie kocky. V panvici si roztopíme maslo s olivovým olejom a pridáme na veľmi jemno nasekaný strúčik cesnaku. Zamiešame a prisypeme posekanú pažítku. Vsypeme kocky rožkov, dobre ale zľahka premiešame, posolíme a opražíme do "chrumkava". Keď už vidíme že už sú pekne prepečené tak ich hneď presypeme do pripravenej nádoby, nech sa neprepália. Hotovo, prajem dobrú chuť.

P.S. Namiesto mlieka je možné použiť smotanu. Prípadne môžete namiesto krutónov posypať parmezánom.


Translate