Odporúčaný príspevok

Čokoládový koláč

Ajvar










Tak tento recept vám zaberie celé sobotné popoludnie! Ponúkam recept na Ajvar.
Niektorí tomu hovoria aj papriková nátierka alebo pomazánka. Každopádne je to skvelá pochúťka. Stále sa vedie spor o to odkiaľ pochádza. Srbsko, Chorvátsko alebo Macedónsko.
Táto špecialita politické hranice nepozná. 

V dnešnej dobe sa pripravuje továrensky už len varením. Ale tú správnu chuť dosiahnete jedine pečením pri vysokej teplote. Existuje mnoho variant receptu. Ja vám dnes ponúknem dva. Jeden klasický, iba z papriky a druhý s baklažánom, paradajkami a moje obľúbené baranie rohy :-)


Začneme tým druhým. Čo budeme potrebovať:

2,5 kg červenej papriky (odroda kapia)
1,5 kg baklažán
0,4 kg baranie rohy
1 kg paradajok
1/2 petržlenová vňať
1 väčšia cibuľa
10 polievkových lyžíc olivového oleja
1 a polievkovej lyžice soli
3 polievkové lyžice klasického octu (kvasný)
2 polievkové lyžice kryštálového cukru

Postup: Trúbu si predhrejeme na  225 stupňov. Papriku poukladáme na plech s papierom na pečenie. Dáme piecť na cca. 25 minút. Paprika sa nám bude pripaľovať, budú sa vytvárať čierne spálené miesta. Bude pekne cítiť po celom dome. Ale to chceme. A občas nejaká v rúre aj exploduje, tak sa nezľaknite. Po upečení preložíme do nádoby a uzavrieme potravinárskou fóliou, nech sa nám pekne zaparí.



To isté spravíme aj s baraními rohmi. Môžete to piecť aj spolu. Potom si pozdĺžne rozrežeme baklažány a vydlabeme semiačka. Osolíme, jemne pokvapkáme olejom a tiež upečieme.



Nakoniec paradajky rozrežeme na polovicu, vydlabeme semiačka a vodnatý stred. Taktiež jemne osolíme a dáme piecť. Ja to robím na dvoch plechoch postupne a medzitým pečením už začínam čistiť jednotlivé za parené papriky od kože. Tá koža ide pekne dole. Ale ako sa hovorí je to "babračka".
Musí sa to robiť dôsledne!!!
Nakoniec očistíme aj baklažán. Na obrázku vidíte aj biely baklažán ale ten nie je podmienkou.



Paradajky, po upečení nezbavujeme kože ale hodíme ich rovno do kuchynského robota. Rozmixujeme a pridáme červenú papriku, baranie rohy, baklažán, cibuľu (ja dávam nepraženú), soľ, petržlenovú vňať, ocot a olej. Poriadne rozmixujeme.



Potom nalejeme do hrnca a privedieme do varu. Varíme na jemnom ohni tak 20 minút, nech sa nám pekne odparí voda. Potom už len naplníme do pripravených sklenených nádob a dobre zatvoríme. Pokiaľ chceme aby nám to vydržalo dlhšie, pár mesiacov, tak klasicky zatvorené fľaše dáme na plech a vložíme do rúry ohriatej na 110 stupňov a necháme tak hodinu sterilizovať.

Nebudte ale prekvapený! 
Z toho množstva vám vyjde tak 5 až 6 menších zaváraninových fliaš. Dosť málo na tú robotu ktorá je s tým je!



No a poďme na druhý a tentoraz klasický recept. Robil som ho o týždeň. Na obrázku hore vidíte už obidve varianty.

Čo budeme potrebovať:

2 kg červenej papriky (kapia)
4 dcl olivového oleja
4 veľké strúčiky cesnaku
2 polievková lyžica soli
2 polievková lyžica kvasného octu

Postup:

Papriku  poukladáme na plech a upečieme v rúre (viď posup hore) kým šupka na niektorých "nezčerná". Vytiahneme, zaparíme a očistíme. Potom spolu s olejom a cesnakom rozmixovať, pridať soľ a ocot. 5 minút povariť na jemnom ohni. Naplníme pripravené poháre na zaváranie (najlepšie sú 2 dcl) a sterilizujeme.

Ono ešte potom existuje aj rýchlejšia verzia (písal som dávnejšie) keď sa papriky rozkroja po dĺžke, vyberie sa jadrovník, pokvapká olejom a dá piecť. Vtedy sa to potom musí intenzívne sledovať aby sme to neprepálili!  Po upečení sa to už len prepasíruje a už sa postupuje ďalej klasicky.

Ale ono je dobré keď tie celé papriky sú dlhšie v trúbe. Chytí to nezameniteľnú chuť. To nedosiahnete ničím. To uvidíte!


Táto špecialita je vhodná pri varení pod mäso, ako dochucovadlo a lebo len tak na chlieb s maslom. Treba spraviť, ochutnať a sami zistíte na čo to budete používať. Ja to používam bežne pri varení a je úplne delikátne! A odporúčam si pozrieť aj nasledujúce video ako sa to má robiť klasicky vonku na ohni!

Akurát dnes som si do tejto delikatesy namáčal kúsky syra ( čerstvej ovčej hrudky ).
 Určite recept na Ajvar vyskúšajte.




Translate