Odporúčaný príspevok

Čokoládový koláč

Figový džem s pekanovými orechmi


Figy práve dozrievajú. Kupoval som ich pred pár dňami na trhu od staršej pani z južnejších častí Slovenska. Ochutnal som a boli skvelé, sladké ako med. Rozhodol som sa pre dnešný recept.

Čo budeme potrebovať:
Figy 1 kg (cca 17 ks)
0,05 l citrónovej šťavy (cca 2 ks)
0,05 l vody
1/2 kávovej lyžičky mletej škorice
70 g pekanových orechov
400 g  kryštálový cukor





Postup:

Figy ošúpeme a dáme do mixéru. Poriadne rozmixujeme. Za väčšiu hrsť pekanových orieškov opražíme v trúbe pri teplote 160 stupňov asi 8 minút. Potom ich presypeme na tanier a necháme vychladnúť. Následne ich posekáme na jemno, ale nie zas príliš. Musí ich byť aj v tom džeme cítiť. Figovú masu dáme do hrnca, prilejeme citrónovú šťavu, vodu, mletú škoricu, cukor a pekanové orechy. Privedieme do varu, stíšime a za občasného miešania varíme najmenej 15 minút. Podľa toho akú konzistenciu chcete mať. Niektorí varia aj hodinu.

Pokiaľ by ste použili želírovací cukor, tak dobu varenia skrátite na maximálne 5 minút. A samozrejme v tomto prípade by ste znížili aj množstvo cukru na polovicu. :-) To už nechám na Vás. Žiadne tvrdohlavé odsudzovanie použitia želírovacieho cukru nehrozí! :-)

Pri niektorých druhoch ovocia, ktoré majú nižší obsah pektínu sa použitie želírovacieho cukru aj doporučuje, kedže obsahuje pektín. A ten sa mimochodom získava z jabĺk.

Jeden zaujímavý článok o zaváraní a používaní želírovacích cukrov nájdete aj tu "na vareche".

A kedže nejaký figový džem aj rozdám, potreboval som popisky na fľašky. Tak som si ich spravil. Žiadna profesionalita to nie je, ale poteší. 
A pre tých čo budú džem variť sú odo mňa k dispozícií na stiahnutie (stačí kliknúť). 
Nech sa vám džem podarí.



Translate