Odporúčaný príspevok

Čokoládový koláč

Polievka Consommé s hubovými haluškami


Consommé je dokonalá polievka. Zabudnite na recepty kde príprava trvá dve hodiny. Za ten čas túto polievku jednoducho nepripravíte! Ak pripravujete skutočné "Consommé" tak do šesť hodín by ste sa mali zmestiť. Však ju nepripravujete každý víkend. Tak to aspoň raz vyskúšajte.

legenda:
Madame de Pompadour pripravovala túto delikatesu pre svojho milenca Ľudovíta XV. aby podnecovala jeho vášeň. Možno to neviete ale bola aj vynikajúcou kuchárkou. Madame de Pompadour, asi najslávnejšia milenka histórie, veľmi dobre vedela, že láska prechádza hlavne cez žalúdok. Traduje sa, že po konzumácií Consommé a la Pompadour, bol kráľ schopný pomilovať tri až štyri mladé ženy za jedinú noc.


No a kto by potom odolal pokušeniu pripraviť si túto polievku?

Tak pre tých čo sa už rozhodli, späť k receptu. Čo budeme potrebovať:

400 g hovädzieho mäsa (napríklad predné)
3 hovädzie špikové kosti
750 g zeleniny (mrkva, zeler, petržlen, kaleráb)
2 cibule
3 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
0,15 l červené vína
soľ,čierne koreni, bobkový list, nové korenie
400 g mletého hovädzieho mäsa
5 bielkov

Mäso nakrájajte na menšie kúsky a spolu so špikovými kosťami naukladajte na plech. Pridajte 5 ks čierneho korenia, 5 ks bobkových listov a 5 ks nového korenia. Zeleninu očistite a spolu s neošúpanou cibuľou pridajte na pekáč. Dajte do trúby na takú pol hodinku, na 225 stupňov. Počas pečenia aspoň raz premiešajte nech sa nám to pekne opečie.

Pekáč vyberte a zlejte tuk. Pridajte paradajkový pretlak a zalejte červeným vínom a na miernom ohni dobre premiešajte. Po chvili vyberte kosti, mäso a dajte ho do už pripraveného "polievkového" hrnca. Zeleninu na pekáči ešte občas premiešavame nech sa nám odparí víno. Potom celý obsah pridáme do "polievkového" hrnca, jemne posolíme, zalejeme studenou vodou, privedieme ku varu a na jemnom ohni varíme tak 4 až 5 hodín.

Potom vývar nechajte trocha vychladnúť a precedte ho. Pripravte si mleté mäso a vaječné bielky. Bielky "skoro" vyšľaháme a dobre, najlepšie ručne, premiešame. Túto zmes pridáme do vývaru. Opäť privedieme k varu. Stále miešame aby sa nám bielky a mäso nepripálilo o spodok hrnca. Keď sa nám to už bude variť a masa sa už bude spájať na povrchu polievky, tak stíšime oheň. Prestaneme miešať a takto to necháme variť asi 40 minút. Pekne sa nám to vyčistí.

Potom polievku, pomocou naberačky, postupne a hlavne opatrne precedíme cez sitko a nejaké plátno do čistej nádoby. Hotovo. (Keď, ako ja, použijete špikové kosti vývar po vychladnutí dajte do chladničky a tam sa vám na povrchu polievky vytvorí vrstva tuku, ktorú jednoducho odstránite.) 

Ku polievke si môžeme, už klasickým spôsobom, pripraviť nejaké knedličky. Či už pečeňové halušky, celestínske cestoviny alebo hubové halušky.

Na hubové halušky budete potrebovať 2 vajcia , krupicu, čerstvé hríby, kačaciu masť, čerstvú petržlenovú vňať a soľ. Tvarujem ich kávovou lyžičkou nech majú pekný tvar. Nechám chvíľu postáť a povarím cca. 18 minút. (sódu-bikarbónu nepridávam, mám ich rád tvrdšie.)

Prajem dobrú chuť. A občas ma navštívte aj na Google+     +iGurman.com


Translate