Odporúčaný príspevok

Čokoládový koláč

Konfitovaná kačica




... alebo perfektný "recept na kačicu". Konfitovanie je starý, pomalý spôsob prípravy jedál pochádzajúci z Francúzska. Konfitovanie je odvodené slovo z francúzskeho #confire. Používa sa pri tom množstvo soli a tuku, ktorý okrem pečenia, varenia slúži zároveň aj na uskladnenie. Po dobu až niekoľkých mesiacov. Za práve konfity sa považujú iba jedlá pripravené z vodného vtáctva. Pre ostatné sa používa výraz "en confit". Konfitovať sa dá samozrejme aj ovocie a zelenina. Dnes Vám chcem ukázať ako pripravujem kačicu ja. Nech vás neodrádza množstvo použitého tuku, v konečnom výsledku nie je kačica vôbec mastná, je chrumkavá a zároveň zostavá šťavnatá. 


Čo budeme potrebovať:

1 kačicu
za poriadnu hrsť soli
6 guličiek čierneho korenia
6 guličiek jalovca
4 vetvičky tymianu
4 vetvičky rozmarínu
8 strúčikov cesnaku
kačací tuk 
(Ak nemáte, už som videl použiť aj cca 1l slnečnicového oleja, aj som to vyskúšal a funguje to veľmi dobre.) Výsledný vypečený tuk je potom možné použiť opakovane. Stále je lepší a lepší, čo je paráda. 

Postup:

Kačicu rozporcujeme na 4 časti a dobre umyjeme. Vložíme na pekáč a dobre vtrieme do kačice za veľkú hrsť soli. Nebojte sa toho množstva. V mažiari rozdrvíme 4 strúčiky cesnaku, čierne korenie a jalovec, pridáme nasekané 2 vetvičky z tymianu a 2 z rozmarínu. Touto zmesou okoreníme porcie kačky, minieme všetko. Zakryjeme a dáme na noc do chladničky. 



Na další deň vyberieme a porcie dobre opláchneme od soli a korenia pod tečúcou vodou. Soľ a korenie už vsiaklo do kačky. Dáme do hlbokého pekáča, pridáme po dve celé vetvičky z tymianu a rozmarínu a zvyšné 4 strúčiky cesnaku rozrezané na polovicu. Zalejeme kačacím tukom. Ako som písal už hore je možné použiť aj slnečnicový olej. Asi tak liter. Ide o to aby boli porcie kačky úplne ponorené či už v tuku alebo oleji. Olej s výpekom môžete použiť aj nabudúce. Skladovať kľudne v zakrytej nádobe v mrazničke. 


Pekáč zakryjeme vekom, ak nemáme tak alobalom. Dáme do rúry predohriatej na 130 stupňov a pečieme tak 3 a pól hodiny, podľa veľkosti kačky. Tento čas je na kačicu o veľkosti cca 3 kg. 
Po uplynutí doby pečenia porcie vyberieme dáme na plech vystlaný alobalom, kožou hore. Zvýšime teplotu v rúre na 200 stupňov a vložíme plech do rúry. Takto pečieme cca 15 minút. Môžeme pridať ešte tak do 10 minút, ak chceme mať kožu extra chrumkavú. Treba sledovať. 

Podávame s červenou kapustou a domácou knedľou. Recept na domácu knedľu nájdete tu. 
Prajem dobrú chuť a dúfam že #receptnakacicu vyskúšate. 

A nezabudnite, nájdete ma aj na Google plus.

Translate