Odporúčaný príspevok

Čokoládový koláč

Malý sprievodca sushi názvami




Sushi je slovo, ktoré netreba nikomu predstavovať. Pre ľudí, ktorí však navštívia prvýkrát sushibar alebo japonskú reštauráciu predstavujú názvy v jedálnom lístku španielsku dedinu. Ak máte chuť na kvalitné sushi nemusíte kvôli tomu cestovať do vzdialeného Japonska, pretože už aj na Slovensku sa nachádzajú kvalitné sushi reštaurácie, ktoré si obľubuje čoraz viac ľudí. Každý milovník sushi vie, že základnou surovinou na ich výrobu je ryža. Rôzne názvy potom závisia od ingrediencií, z ktorých sa skladajú. Základom kvalitného sushi sú však čerstvé suroviny. V každom sushi sete nemôže chýbať lahodná sójová omáčka, jemné plátky zázvoru a japonský chren wasabi.

Ako sa vyznať v názvoch tejto japonskej lahôdky?

Maki, Sashimi, Nigiri, Hosomaki? Aký je rozdiel medzi jednotlivými druhmi sushi? Po prečítaní všetkých názvov budete asi zmätení. Väčšina sa však od seba líši len tým, čím sú vnútri plnené. Najzákladnejším druhom sushi je maki, ktoré pripravuje väčšina japonských domácností.


Maki je pomenované podľa bambusovej podložky „makisu“, pomocou ktorej je sushi zrolované. Do maki sa používa jeden, prípadne dva druhy náplne. Rolky sú najčastejšie zložené z ryby, sushi ryže a zeleniny obalené v nori, morskej riase. Môžu byť však obalené aj v omelete, sezamových semiačkach alebo uhorke. Najznámejšími druhmi maki sushi sú:

Tekkamaki


Hosomaki, tenké rolky, ktorých náplň tvorí len jedna inrediencia a ryžu drží pohromade riasa nori. Hosomaki su obľúbené predovšetkým u detí v Japonsku. Vnútri sa nachádza väčšinou uhorka so sezamom alebo nakladaná reďkovka. Jednotlivé druhy Hosomaki majú tiež svoje názvy. Rolky plnené uhorkou sa nazývajú Kappamaki a plnené tuniakom sú Tekkamaki. Medzi menej známe patrí Negitoromaki, ktorá je plnená okrem tuniaka aj cibuľkou.

Futomaki 


Futomaki sú veľké rolky sushi v priemere 3 - 5 centimetrov, ktoré obsahujú viacero ingrediencií. Základ rolky najčastejšie tvorí japonská váječná omeleta a ryžové víno.

Uramaki 


Uramaki je klasické maki sushi ale obrátené, hovorí sa mu tiež kalifornské. Jadro je obalené do nori a riasa je obalené do ryže. Na obalenie uramaki sa používa sezamové semienko alebo kaviár z lietajúcich rýb. Vnútri rolky môžete nájsť okrem základu ryže a riasy nori, tiež krabie mäso, majonézu, avokádo a prípadne aj uhorku. Asi najznámejším druhom je tzv. California roll, ktorá obsahuje uhorku, avokádo, krabie tyčinky, japonskú majonézu a ryža je obalená v sezame.


Temaki nazývané aj „sushi do ruky“ má podobu kornútku na zmrzlinu, ktorý je vyrobený z riasy nori a plní sa podľa vlastnej chuti. Dovnútra patrí samozrejme sushi ryža a trochu wasabi. Kombinácia však závisí len na vás, preto je vhodným jedlom na party.


Gunkan maki pripomína „lodičku“ zloženú z 25 g ryže, ktorá je potretá wasabi a obalená 2,5 cm širokým prúžkom morskej riasy. Medzi ryžou a krajom riasy vznikne priestor, ktorý sa naplní kaviárom z lososu alebo kaviárom Tobiko z lietajúcich rýb.


Sashimi predstavujú chladené, surové plody mora nakrájané na jemné plátky. Nemusí ísť len o mäso z tuniaka alebo lososa, pripraviť sa môže aj z mäsa makrél, mušlí alebo chobotníc. Sashimi sa podáva sa bez ryže, iba so sójovou omáčkou a wasabi. Tenšie plátky je ideálne podávať s ponzou- japonskou citrónovou omáčkou.

Nigiri 


Nigiri znamená „stlačené rukami“ alebo „miesené“. Zruční sushi majstri vedia umiesť za minútu niekoľko diesiatok ryžových guliek a všetky majú rovnaký tvar a váhu. Správne umiesená ryža je majstrovstvom a len veľmi málo Európanov sa dokáže priblížiť k originálu. Základom je ochutená sushi ryža prekladaná kúskom lososa a zvnútra potretá wasabi. Nigiri by sa mali namáčať do sójovej omáčky a jesť naraz a pomaly. Japonci často používajú na nigiri mušle a morské plody.


gunkan maki

Translate