Odporúčaný príspevok

Čokoládový koláč

5 skvelých receptov na Vianočný punč


Kto by ich nemal rád. Patria ku Vianociam a dokonale dotvárajú štedrovečernú atmosféru. Je veľa receptov na ten zaručene pravý Vianočný punč. Možno je práve jeden z týchto, pre Vás, ten skutočne pravý! Recepty pochádzajú z cca 35-ročných Vianočných pohľadníc, ktoré mám doma. 




Kávový punč. (fotografia hore)
1/4 l litra silnej čiernej kávy zahrievame s dvoma lyžičkami cukru,jedným badiánom, kúskom škorice a pomarančovou kôrou. Dolejeme 1 dcl Brandy a rozdelíme do pohárov.





1. Vianočný punč
50 g hrozienok zalejeme 1 dcl rumu a necháme niekoľko hodín máčať. 1/4 l silného čaju, 1/4 l červeného vína kolieska, kolieska citróna a škoricou zohrejeme k varu ale nevaríme. Do pohárov rozdelíme hrozienka s rumom zalejeme punčom a podľa chuti osladíme. 



2. Jablčný punč
1 menšie jablko nakrájame na osminky a krátko podusíme troške vody. Pridáme 1/2 l bieleho vína badián, škoricu a zohrejeme k varu, nevaríme. Rozdelíme do pohárov, podľa chuti prisladíme, prípadne pridáme lyžicu Calvadosu. 



3. Pomarančový punč
Z 1 pomaranča odkrojíme kôru nakrájame ju na tenké rezance a podusíme v šťave z pomaranča. Pridáme 0,5 l bieleho vína šťavu z dvoch pomarančov, okoreníme štipkou kardamómu a zohrejeme K varu ale nevaríme. Horúci punč rozlejeme do pohárov, osladíme podľa chuti a aromatizujeme lyžicou Curacaa. 



4. Bazová krusta
1/2 l červeného vína 1 dcl bazovej šťavy, 4 klinčeky a kúsok škorice zohrejeme k varu ale nevaríme. Okraje pohárov potrieme citrónovou šťavou a ponoríme do kryštálového cukru. Do každého pohára vložíme špirálu citrónovej kôry, opatrne prilejeme punč a pridáme lyžicu rumu.




Príjemné prežitie Vianočných sviatkov Vám praje  




Zdroj: vydavaťeľstvo ČTK PressFoto 1979
pôvodné neupravené foto:Pavel Čanda

Translate