Odporúčaný príspevok

Čokoládový koláč

Cesnak - zázrak prírody



Cesnak - zázrak prírody
Oficiálny názov: Allium sativum L.
Ľudia mu už v dávnoveku pripisovali magickú moc. V domácnostiach ho ľudia vyvesovali na dvere proti zlým duchom a na zastrašenie upírov. To je jasné Dracula sa ho bojí! Je známe že cesnak podporuje chuť do jedla, má vynikajúce antibakteriálne účinky a priaznivo pôsobí na tráviaci trakt. Má preventívne účinky proti rakovine. Obsahuje selén, fosfor, meď, jód, draslík, železo, sacharidy, vápnik. Znižuje cholesterol, vyvoláva potenie, obsahuje aj vitamíny B1, B2, B6, C.
Ale zas naopak by sa mu mali vyhýbať ľudia s veľmi citlivým trávením.
Cesnak poznali už starí Egypťania, ktorí ho používali pri svojich obradoch. V stredoveku sa cesnak používal pri liečení malomocenstva a pravých neštovíc. Cesnakový sirup je liek na astma, kašeľ, ťažkosti s dýchaním, chronickej bronchitíde a ostatných pľúcnych ochoreniach. Medzi ďaleko najväčšieho producenta cesnaku sa považuje Čína, kde sa dopestuvávajú obrovské množstvá cesnaku. Potom India a Južná Kórea.Cesnak aj ja bežne používam v kuchyňi, v kombinácií s cibuľou, pórom, baklažánmi, paradajkami, fantázií sa medze nekladú.



Poznáme aj takzvaný "medvedí cesnak". Nájdete ho v lese. Ja si ho chodím zbierať na výrobu "Pesta". Nájsť ho nie je problém, pokiaľ v danom lese rastie je ho cítiť. Používajú sa nielen na jar lístky ale aj počas roka jeho cibuľky. Nie nadarmo sa hovorí cesnaku aj "páchnuca ruža". Má obrovské využite pri príprave nátierok. Skvelou kombináciou je zázvor a cesnak. Cesnak má tak typickú chuť a vôňu, že ho buď milujete alebo nie. Po konzumácií cesnaku je ním človek cítiť aj na ďalší deň. Je to spôsobené tým, že silice oleja prechádzajú cez steny žalúdka a vylučuje sa aj kožou. Veľmi dobre je známi aj takzvaný "cesnakový dych", tento je možné potlačiť, či už mliekom alebo alebo čerstvou petržlenovou vňaťou. Cesnak je afrodiziakum, a v pokrmoch prospieva na vytváranie pocitu tepla a túžby. O tomto vedeli už aj dávni Hinduisti.


Existujú dokonca aj špecializované "cesnakové festivaly", kde je cesnak na prvom mieste a dokonca sa tam volia aj "miss cesnak".


Ešte by som rád upozornil na domácu - nekomerčnú prípravu tvz. "cesnakových olejov". Pri príprave je treba dodržať určité pravidlá a aj skladovanie je dôležité. Pri príprave týchto produktov môže vzniknúť veľmi nebezpečný toxín, ktorý môže vážne poškodiť Vaše zdravie. Botulismus - veľmi vážne ochorenie, ktoré spôsobuje baktéria Clostridium botulinum. Pri príprave týchto ochutených, dlhšie skladovaných olejov, je dobré si naštudovať ich prípravu a skladovanie. V komerčných ochutených olejov toto riziko nehrozí, tam je to ošetrené. Pri použití sušeného cesnaku na výrobu oleja toto riziko nehrozí.
Veľmi obľúbený v dnešnej dobe je aj pečený cesnak. Pripravuje sa pri 170 C, posolené, okorenené, s pridaním oleja a tymianu a zabalené v alobale. Vrchnú hlavičku odrežeme. Pečieme cca 45 minút. Má vynikajúcu, prekvapivo nasladlú chuť.
Je vynikajúci aj na prípravu marinád.: cesnak + soľ + sezamový olej + medovka + šťava z limetky + kuracie prsia na krájané na kocky. Dáme do chladničky a na ďalší deň len opečieme na panvici. Proste jedna báseň.



Pozor ešte raz na skladovanie "domácich ochutených olejov" čerstvého cesnaku, nikdy nie na svetle a izbovej teplote.



Čím budete cesnak dlhšie variť, tým bude jeho chuť jemnejšia, ale naproti tomu stratíte veľa prospešných látok. Pokiaľ sa chcete zbaviť zápachu z rúk pri sekaní cesnaku, opláchnite si ruky v citrónovej šťave. Skvelý je na zeleninové "dresingy" ale najlepší iba tak na "topinky"
Takže všetko dobré pri príprave cesnakových "párty".

Nezabudnite si prečítať aj niečo o rozmaríne!


Translate