Odporúčaný príspevok

Čokoládový koláč

Recept na bazový sirup




Baza má rozmanité použitie v kuchyni ale aj v bylinkárstve. Používa sa kôra, kvety, kôstkovičky a dreň.

"Bazová šťava a plody, ale aj čaj z kôry a kvetov sú osvedčené domáce lieky proti nachladnutiu. Faktory tohto účinku sú v plodoch obsiahnuté vitamíny C a B, ovocné kyseliny, éterické oleje, ktoré sa nachádzajú aj v kvetoch, flavonoidy, a predovšetkým farbivo atokyán, ktoré dodáva farbu kvetom a plodom. Pôsobí ako antioxidant, chráni bunkové membrány pred pôsobením voľných radikálov a spomaľuje proces starnutia buniek rastlín ako aj buniek ľudského konzumenta. Éterické oleje s ich aromakomplexom spôsobujú mierne potenie a uvoľňovanie hlienov. Aj pri ťažkostiach so žalúdkom sa v domácej medicíne úspešne používa bazový čaj." zdroj:wikipedia.org 

Dnes ponúkam recept "Ako si spraviť bazový sirup" Bazové kvety treba zbierať v slnečné dni a nie hneď po daždi.



Hovorí sa že: baza je obranný prostriedok proti čiernej mágii a bosorkám.

Čo budeme potrebovať:

20 veľkých kvetov bazy
2 litre vody
2 kg cukru
2 veľké citróny (najlepšie Bio)

Postup:

Kvety po prinesení z vonka necháme chvíľu postáť na stole, nech stihnú odskackať lúčne koníky a podobné tvory. Z kvetov odstránime hrubé stonky. Prevaríme si vodu a necháme ju vychladnúť. Tak okolo 30 až 40 stupňov stačí. Zatiaľ si dobre umyjeme citróny a nakrájame ich je jemné kolieska. Tie pridáme na do vychladnutej vody. Pridáme kvety, prikryjeme (zaťažíme) tanierom. Nech je to celé pekne ponorené. Necháme postáť tak 36 až 48 hodín. Potom scedíme cez látku (plienku alebo podobne). Pridáme cukor a zahrejeme, stále miešame nech sa nám cukor pekne rozpustí. Zohrejeme tak na 90 stupňov a odstavíme. Pomocou naberačky a lievika nalejeme do čistých, ale naozaj čistých, fliaš. Snažíme sa naliať až skoro úplne po vrch. Zavrieme a odložíme na chladnejšie miesto.

Niektorí zohrejú sirup aj na 100 stupňov. Ja to nerobím. Ten sirup je taký dobrý, že sa minie veľmi rýchlo a na dlhodobejšie skladovanie ho nerobím. Však príde sezóna ďalších a ďalších druhov ovocia a byliniek, ktoré sú taktiež skvelé na sirupy.

Napríklad recept na domáci sirup z medovky nájdete tu.


Translate