Odporúčaný príspevok

Čokoládový koláč

Ako zmrazovať bylinky


Bylinky si pestujem doma sám, ale nie v takom množstve aby som bol sebestačný. Musím ich dokupovať na "Miletičke" (Bratislavský trh). V receptoch býva: "Posekajte na jemno 3 až 4 vetvičky medovky." No a čo zo zvyškom? V chladničke dlho nevydrží a v mrazničke len tak na sucho to nie je potom ono. Najjednoduchší spôsob je nasekať, zaliať menším množstvom vody a zmrazovať vo forme na výrobu ľadu.



Skúste niečo nové. Namiesto vody použite kvalitnejší olivový olej. Olej pri zmrazovaní zabráni hnednutiu byliniek a následne spáleniu mrazom. Je to tiež skvelý spôsob ako mať pripravené bylinky ihneď k použitiu pri dusených pokrmoch, pri príprave šalátov a podobne. Napríklad na pripravený šalát už len hodíte kocku zmrazených byliniek v oleji a hotovo. Vyvarujete sa tak prebytočnej vode z klasického mrazenia.

Na túto formu zmrazovania sa najlepšie hodia takzvané "pevné" bylinky ako tymián, oregáno, šalvia, rozmarín, ligurček a podobne.

A čo môže byť lepšie ako si na panvici rozpustiť maslo, pridať zmrazené bylinky v oleji, nakrájať čerstvé hríby a spraviť si takto vynikajúcu praženicu :-)

P.S. Po zmrazení vyberte olejové kocky z formy a dajte do uzatvárateľnej nádoby alebo vrecka na                       mrazenie. Hlavne nezabudnite si sáčok označiť  :-)  !!!

Zdroj inšpirácie a ďalšie formy "zmrazovanie byliniek" na Awaytogarden.com

Translate