Odporúčaný príspevok

Čokoládový koláč

Tomato Thokku - Paradajková omáčka


Tomato Thokku je vynikajúce dochucovadlo (čatní, omáčka alebo tak nejak, neviem ako to presne nazvať :-) Recept pochádza z južnej Indie. Na prípravu je to veľmi chutné a v chladničke by vám to malo vydržať aj mesiac. Ja už to tam mám týždeň a stále je to skvelé. Recept na túto "paradajkovú omáčku" som našiel na blogu "Chitra's Food Book". Musel som to vyskúšať. Autorka doporučuje Thokku k ryži a podobne. Ja som to vyskúšal ku kuraciemu mäsu ako korenie a na zapekaný toast.
Bolo to vynikajúce. Skúste aj zmiešať so syrom cottage a pridajte čerstvo posekanú pažítku.

Možnosti tejto delikatesy sú prakticky neobmedzené! Vyskúšajte.

Čo budeme potrebovať:
sezamový olej 1+3+1+1 polievková lyžica
(raw - použite výhradne sezamový olej, iný by sa do tohto receptu nehodil)
horčičné semiačka 1 kávová lyžička
soľ 1 kávová lyžička
kurkuma 1 kávová lyžička
paradajky 500 g (cca 6 ks)
čili mleté 3 a pol kávovej lyžičky (na budúce použijem až 5, mám rád hodne pálivé)
ešte raz soľ na ochutenie podľa potreby
voda

Postup:



Postupujte podľa obrázku. Nakrájame si paradajky na kocky. V jednej lyžici sezamového oleja jemne opražíme horčičné semiačka. Pracoval som s panvicou "wok". Pridajte nakrájané paradajky a osoľte. Zalejte troškou vody. Varte na miernom ohni až kým to trocha nezhustne. Pridajte kurkumu a čili. A nezabudnite dať aj cca 4 polievkové lyžice vody. Tak po 3 minútach pridajte 3 polievkové lyžice oleja. Stále varíme na miernom ohni. Sem tam premiešame, nech sa nám to nepripáli. Postupne nám to stráca na objeme. Po cca 10 minútach pridáme ďalšiu polievkovú lyžicu sezamového oleja. Miešame. Po 5 minutách pridáme poslednú lyžicu oleja. A do 5 minút máme hotovo. Je čas pridať podľa chuti soľ a kto chce ešte aj čili. Ja som dal soli trošku viac, aj kvôli skladovaniu. Výsledná konzistenciu vidíte na obrázku.

Takže ešte nakoniec:
Použite výhradne sezamový olej. Pri skladovaní treba naberať Thokku vždy čistou lyžičkou, nech nám to ten mesiac vydrží. Toto je základný recept takže koreniny môžete obmieňať podľa chuti.

source of inspiration: Chitra's Food Book

Translate