Odporúčaný príspevok

Čokoládový koláč

Kurací hamburger s domácimi hamburgerový žemľami




Grilovacia sezóna sa nezadržateľne blíži. Takže nejaké "Recepty na gril" by sa hodili. A čo väčšinou grilujeme na záhrade? Hamburger! Hotové mäso na grilovanie si môžeme samozrejme kúpiť aj v obchode, ale nie je nad to spraviť si domáci hamburger. A keď si k tomu pripravíme "domáce hamburgerové žemle" tak to je paráda. Začneme kuracím hamburgerom!

Čo budeme potrebovať:

cca 480 g kuracích pŕs s kožou (prsia z jedného kurčaťa)
1 zarovnaná kávová lyžička soli
4 strúčiky cesnaku
1/2 menšej cibule
1 kávová lyžička mletej sladkej papriky
1/3 kávovej lyžičky ml. čierneho korenia
1 žĺtok
1/2 hrste čerstvého tymianu
1/2 hrste čerstvého oregana

Postup:

Kuracie prsia si nakrájame na menšie kocky (aj s kožou, nech to nie je suché). Všetky suroviny dáme do kuchynského robota a dobre nasekáme. Vznikne nám mäsová masa. Rozdelíme na 4 časti. Každú časť pár krát "oplieskame" o pracovnú dosku, nech sa nám to pekne spojí! Vytvarujeme oválne kotúče. Z tohto množstva vám vyjdú 4 naozaj veľké placky. Veľkosť samozrejme prispôsobujeme veľkosti hamburgerových žemlí.
Mäso opečieme na grilovacej panvici, netreba veľa, však je to kuracie.

No a už len vrstvíme burger.

Mnohý z vás si povedia, že kuracie prsia na hamburger sú drahé ale nie je tomu tak (cena v obchode za kuracie prsia je cca 5,50 € vtedy to je drahé!)  Ja si napríklad kupujem celé kuratá a tie si doma porcujem. Týmto spôsobom dosť ušetríte. Máte chrbty na polievku, kuracie krídelka na grilovanie, stehná na pečenie atď. . Keď si to dobre spočítate zistíte že výslednou sumou sa dopracujete k cene porovnateľnej s cenou mletého mäsa kupovaného v obchode a tam ani neviete čo tam máte a ten podiel tuku sa tiež pohybuje okolo 50%..

A pokiaľ by mal niekto záujem vedieť čo ja dávam do vrstiev hamburgera nech sa páči.

V tomto prípade, viď obrázok, sú vrstvy nasledovné:

spodné potretie žemle - jemná omáčka - olivový olej, pár kvapiek citrónovej šťavy, čierne korenie 4 farieb a jemne dijonskej horčice. Všetko dobre metličkou premiešame. Do misky vložíme rukolu a zľahka zamiešame.

Potom som pridal na plátky nakrájané cherry paradajky, malé uhorky a zakryl plátkom Ementáleru.

Ďalej som pridal hotovú mäsovú "placku" a na ňu pridal vrstvu cibuľového džemu.


Nakoniec som pridal chrumkavú slaninku. Výsledok paráda!

Ako spraviť domáce Hamburgerové žemle.



Nejaké žemle som si pripravoval už dávnejšie ale nedávno som našiel skvelý recept na žemle na blogu Čistinkina vareška a zistil som, že tie jej sú skutočne perfektné a už na hamburgery budem robiť iba tieto.
Sú jemne nasladlé a jemné ako pampúšiky, posypané sezamom. Cesto si pripravíte v domácej pekárni, to znamená žiadna robota.
Sú naozaj chutné.

Čo budeme potrebovať na prípravu Hamburgerových žemlí:


hladká múka
mlieko
maslo
voda
med
soľ
vajcia
sezam + vajíčko na potretie, ....
celý recept nájdete na blogu Čistinkina vareška tu.

P.S. - jemná úprava receptu
Po posypaní sezamom som žemle piekol už len cca 11 minút (asi to bolo mojou elektrickou rúrou) a na potretie som použil len bielok a to z toho dôvodu, že som chcel mať žemle trošku svetlejšie na povrchu.

Začnite trénovať prípravu! Grilovacia sezóna sa blíži 
(ak už nie je tu)



Dobrú chuť praje +iGurman.com





Translate