Odporúčaný príspevok

Čokoládový koláč

Tipy pre perfektnú Halloween tekvicu.



Vyberte si tekvicu s mohutnou stonkou, najlepšie ešte zelenou. Vyrezaná tekvica vydrží týždeň až týždeň a pol, samozrejme ak je v chladnejšom prostredí. Ak ju máte v byte tak počítajte tak maximum 4 až päť dní.

Vrchnú časť "čiapku" treba vyrezať v 45 stupňovom uhle, nech nám vrchol nespadne do tekvice! Ak sa chystáte umiestniť do vášho strašidelného "lampášu" skutočnú sviečku tak nezabudnite že treba vytvoriť komín - menší otvor v "čiapke" aby sa nám tekvica nepálila. Najlepšie je použitie elektronického svetielka. Teraz pred "dušičkami" ho kúpite v každom hypermarkete. Pri použití sviečky by som nenechával tekvicu bez dohľadu.



Životnosť vyrezanej tekvice vieme zvýšiť namočením do studenej vody v ktorej je trošku bielidla, ja používam Savo, ale je možné použiť aj vodu s citrónovou šťavu v rozprašovači.


Niektorí ľudia používajú vazelínu na jemné potretie rezných rán na tekvici aby zabránili oxidácií a vysychaniu.  Môžete vyskúšať. Ja to nerobím :-)

Na samotné vyrezávanie používam malý steakový nôž, zmrzlinovú naberačku na vyberanie vnútra a vianočné kovové "vykrajovátka", ktoré zatĺkam opačnou stranou noža jemne do tekvice. Nikdy nespravíte krajšie výrezy ako s nimi, pokiaľ nie ste samozrejme umelec. Je možné použiť aj Aku-skrutkovač :-)



Pokiaľ v zápale vyrezávania omylom odrežete kus ktorý ste nemali, jednoducho ho dajte pomocou dvoch špáradiel naspäť. Tento kúsok bude už samozrejme rýchlejšie starnúť, ale ako prvá pomoc je to dobré!

Nezabudnite vyrezať aj zadnú stranu, môže vám vytvárať zaujímavú projekciu na stenu. Najobľúbenejší motív zadnej strany je duch! Na stene vyzerá skvele. Nezabudnite, zadné projekčné vzory by mali byť menšie.



Pri vyrezávaní začínajte v strede vzoru a pokračujte smerom von. Nechávajte si veľké časti až na koniec, kvôli pevnosti.

Pokiaľ niečo nevyzerá dokonalo nebojte sa toho. Z diaľky a v tme to bude svietiť a vyzerať dokonalo.

Ako som už písal vyššie tak jej životnosť je možné predĺžiť namočením do studenej vody, najlepšie do vane, reznou časťou dole a nechajte ju naplniť celú vodou. Tekvica absorbuje vodu a
stane sa pevnejšou. Kľudne aj cez noc. Potom dobre vyutierať. Rezné rany je možné potom potrieť vazelínou aby sa zabránilo úniku vlhkosti. Pre ešte dlhšiu životnosť treba zabaliť do "igelitky" a dať do chladničky. To v prípade že pripravujete tekvicu skôr.

Najlepšie je dať do tekvice blikajúce led svetlo, prípadne, kto má, aj malý reproduktor so senzorom pohybu! To je potom zábava :-)



Do okrajov očí je možné vložiť fazuľu pre dokonalý výraz očí. Biela fazuľa poslúži na zuby.

Veľa šťastia pri tvorbe a šablóny na vyrezávanie tekvice nájdete tu -klik!




Translate