Odporúčaný príspevok

Čokoládový koláč

Varme s rozmarínom !


Vzhľadom k tomu, že veľmi málo ľudí používa rozmarín ako korenie na varenie, rozhodol som sa napísať krátky článok k tejto bylinke. Ja ho používam dosť často a musím povedať, že jedlu dodáva vynikajúcu chuť a arómu. Odborný názov Rozmarín lekársky – Rosmarinus officinalis.

Rozmarín je veľmi obľúbená bylinka najmä v Taliansku. Má výraznú chuť, väčší obsah silíc a veľa zdraviu prospešných látok, zlepšuje tvorbu žlči , pomáha na prekrvenie tráviaceho ústrojenstva,  optimalizuje krvný tlak, upokojuje, pomáha pri bolestiach hlavy a migréne. A pozor, prekrvuje panvu a tým výrazne napomáha otehotneniu.  Dá sa sním ale aj predávkovať a nedoporučuje sa pri ochoreniach obličiek a pečene. Späť k vareniu. Rozmarín má nahorklú a špecifickú chuť a korenistú vôňu.

Veľmi obľúbený je pri príprave jedla s jahňacieho, kozieho a teľacieho mäsa, ale ja ho dosť používam aj pri príprave kurčaťa. Vynikajúca je aj kombinácia na omáčku : rozmarín + biele víno. Tak isto pokiaľ grilujeme na záhrade, treba hodiť pár stoniek do pahreby a mäso si tú vôňu nasaje do seba, ale aj okolo stojacim prinesie táto vôňa potešenie. Pokiaľ používame sušený rozmarín, tak je vhodné ho rozdrviť v mažiari, alebo niečom podobnom. Keď si doma pripravujete vlastné ochutené oleje, stačí dať 3 stonky rozmarínu, 3 strúčiky cesnaku do fľašky s olivovým olejom, ocot alebo citrónová šťava a máte úžasný olej na prípravu zeleninových šalátov.

Pozor na skladovanie, vždy v chladničke a minúť do 5 dní. Dôvodom je cesnak. Taktiež je možné rozmarín používať aj pri príprave polievok a varených zemiakov. Rozmarín si môžete pestovať aj doma za oknom, je to nenáročná rastlina. Stačí keď si od známych odrežete kúsok /stonku/, necháte zakoreniť a potom zasadíte do zeme s trochou piesku. Nie je nič lepšie ako keď Vám doma rastie čerstvá bylinka rozmarínu. Hovorí sa : Pokiaľ sa rozmarínu v dome darí, tak láska prekvitá. To znamená: Nenechať ho vydochnúť!


Ak by ste poznali nejaký recept s rozmarínom pošlite mi ho aj ja ho uverejním s Vašim menom na mojom blogu s receptami iGurman.com

P.S. Mám také informácie, že rozmarín sa používa pri výrobe elixíru nesmrteľnosti !!!





+iGurman.com



Translate