Odporúčaný príspevok

Čokoládový koláč

Recepty na vianočné pečivo



A tak ešte raz! Vianočné pohľadnice s receptami na vianočné pečivo z dávnejších čias. Ono v podstate všetky novodobé recepty vychádzajú z tohto originálu. Takže nech sa páči, základné recepty. A hlavne, nech sa Vám podaria!



Orechové krúžky
250 g masla utrieme so 2 žĺtkami a 70 g práškového cukru do spenenia. Vmiešame 100 g zomletých orechov 200 g hladkej múky a trochu škorice. Cesto vložíme do vrecka s hviezdičkou rúrkou a na suchý plech vystriekame krúžky. Upečené vychladnuté krúžky pri zdobíme rozpustenou čokoládou. 


Mandle v čokoláde 
150 g mandlí zaparíme, vylúpeme, nakrájame na rezance a opečieme na grile alebo na panvici dozlata. Vo vodnom kúpeli rozohrejeme 50 g masla a 150 g mliečnej čokolády, premiešame a zmiešame opražené mandle. Plech vyložíme alobalom a lyžičkou naň nanášame malé kúsky čokoládovej zmesi a dáme do chladničky stuhnúť. 


Čokoládové guličky
80 g masla utrieme do spenenia so 30 g práškového cukru a 2 žĺtkami. Pridáme dve lyžice rumu 80 g zomletých, opražených lieskových orieškov a 150 g postrúhanej horkej čokolády. Dobre premiešame. Z hmoty vytvoríme gule obaľujeme ich čokoládovej ryži alebo postrúhanej čokoláde a necháme ich v chladničke stuhnúť.

A na záver, čo nesmie chýbať na žiadnom Vianočnom stole ...



Maslové venčeky
Z 225 g hladkej múky 70 g práškového cukru, kôry z polovice citróna, 3 žĺtkov a 125 g masla vypracujeme krehké cesto a necháme ho aspoň 0,5 h v chlade. Potom cesto rozvaľkáme, povykrajujume venčeky, potrieme ich rozšľahaným vajcom a posypeme posekanými mandľami a na suchom plechu dopečieme. Vychladnuté venčeky pozliepané ríbezľovou zaváraninou alebo iným pikantným džemom.


A nezabudnite si spraviť aj Vanilkové rožky!



Zdroj: vydavaťeľstvo ČTK PressFoto 1979
pôvodné neupravené foto:Pavel Čanda

Translate