Odporúčaný príspevok

Čokoládový koláč

Vianočné pečivo - Thajské čokokávové sušienky

Thajské vianočné koláčiky

Vianoce sa nezadržateľne blížia a ja vymýšľam čo ešte by som napiekol. Už mám tak zo desať druhov napečených a pripravených na štedrovečerný stôl. Zatiaľ málo, ale zopár dní tu ešte je. Ono človek musí chodiť aj do práce, takže si to treba všetko dobre naplánovať. Tieto sušienky som objavil na blogu Priscila-Rajka a povedal som si, že ich musím určite vyskúšať napiecť. Tak sa aj stalo a včera v noci boli hotové. Chuťovo sú skvelé a môžem ich len odporučiť. Musia ale ešte pár dní mäknúť. Príprava nie je ťažká a máte to veľmi rýchlo hotové.


Čo budeme potrebovať:
200 g hladkej múky
100 g tmavej čokolády
1 polievková lyžica masla
1 polievková lyžica instantnej kávy
1 polievková lyžica teplej vody
1/2 lyžičky sódy-bikarbóny
1/2 konzervy Salka (kondenzované sladené mlieko)
trošku soli (1/4 kávovej lyžičky)
1 vanilkový cukor
práškový cukor na obalenie
Postup:
Čokoládu si roztopíme s maslom. Salko skaramelizujeme, plechovka vo vode cca 2,5 hodiny, alebo si kúpime už karamelizované. Všetky suroviny zmiešame a vypracujeme ílovité cesto. Vytvarujeme guličky. S mokrými rukami to ide skvele a dobre sa potom aj obaľujú guličky v práškovom cukre. A keď sú jemne vlhké, tak nám potom pri pečení nádherne popraskajú!

Postupoval som podľa receptu, použil som hladkú múku, štipku soli, sódu, maslo, cukor atď., len som nemal horkú čokoládu, tak som musel roztopiť mojim deťom jedného, z množstva ktoré dostali na Mikuláša, čokoládového Mikuláša. Nezbadali to, to je dobré. Vypracované cesto má naozaj ílovitú konzistenciu. Z vypracovaného cesta sa tvoria guličky, tie sa obalia v práškovom cukre, dajú na plech a upečú. Ja som piekol pri 180 stupňoch 14 minút, presne podľa receptu.



Výsledná chuť pripomína jemne perník. Momentálne už len nechať zmäknúť do Vianoc. Nabudúce, keď ich budem piecť, musím vyskúšať ich ešte viac ozvláštniť nejakým exotickým korením. Však uvidíme.

Kompletný a inšpiratívny recept nájdete tu, na blogu Priscila-Rajka.

Ďakujem autorovi receptu za obohatenie môjho Vianočného stola.

A nezabudnite si upiecť aj Snehové pusinky


Translate