Odporúčaný príspevok

Čokoládový koláč

Tymiánovo-citrónové koláčiky



Dcéra oslavovala meniny, dostala nádhernú tortu, koho to zaujíma obrázok torty na konci článku. No a ako to býva, zíde sa postupne v niekoľkých dňoch celá rodina. Chcel som ich, okrem iného, pohostiť aj niečim zaujímavým a niečim čo možno ešte nejedli. Tymiánovo-citrónovými koláčikmi. Recept som našiel na blogu Poľné kvety a hneď ma zaujal. Musel som ho vyskúšať. Koláčiky majú priam explodujúco sviežu chuť pri zakusnutí. Tymián je v týchto koláčikoch dokonalý. Viete o tom, že tymián pomáha pri žalúdočných ťažkostiach? No keď sa u vás niekto "preje" ponúknite mu ešte tieto "sušienky". Pôvodný recept som ešte jemne upravoval v množstvách, kedže som chcel použiť plech klasickej veľkosti a jemne, pri druhom pečení, som upravil množstvo jednotlivých surovín podľa mojej chuti.

Čo budeme potrebovať:

280 g hladkej múky
250 g masla
150 g práškového cukru
8 polievkových lyžíc čerstvo posekaného tymianu
(použil som klasickú tymiánovú sadenicu, ktorú kúpite v obchode) poznáme ešte napríklad s citrónovou alebo pomarančovou vôňou, je ho veľa odrôd.
šťava z polovice citrónu
3/4 kávovej lyžice soli
1 a pol polievkovej lyžice domáceho vanilkového extraktu
(recept tu), ak máte kupovaný tak podľa chuti


Postup:

Maslo s cukrom dobre premiešame ako sa hovorí až do peny! Pridáme vanilkový extrakt, citrónovú šťavu, tymián a znovu dobre premiešame. Postupne prisypávame múku a premiešavame. Vznikne cesto, ktoré dáme na nízky plech štandartnej veľkosti, kde sme pred tým rozprestreli papier na pečenie. Cesto sa veľmi lepí a preto je dobré ho dlaňou rozprestrieť na celý plech. Výška cesta na plechu by mala byť maximálne 1 cm ale to pri tomto množstve určite nedosiahnete. Ja len keby :-)

Cesto pečieme pri teplote 160 stupňov tak 25 až 30 minút. Keď už budete mať okraje "nahnednuté" vyberte to, hotovo, upečené!  Nechajte vychladnúť na plechu.

Zatiaľ si pripravíme citrónovú polevu. Budeme potrebovať 210 g práškového cukru a 6 polievkových lyžíc citrónovej šťavy. Zmiešame a pripravíme polevu bez hrudiek. Túto vylejeme na už skoro vychladnutý koláč. Rýchlo vyhladte povrch, lebo vám to začne tuhnúť. Po zaschnutí polevy nakrájame na obdĺžniky alebo štvorčeky.

Zdroj inšpirácie: "Poľné kvety" a pôvodný recept nájdete tu.

A na záver fotka "šmolkovská" torta



Translate