Odporúčaný príspevok

Čokoládový koláč

Langoše


Asi pred mesiacom som stretol známeho, ktorý si zaspomínal na jeho nedávnu návštevu u nás doma. Spomínal na tie langoše, čo mu tak veľmi chutili. Pýtal si recept na langoše (lángos), lebo že ich skúšal robiť doma podľa receptu, ktorý našiel na internete a nebolo to ono. Tak som mu povedal, že keď sa k tomu dostanem, tak ten recept na langoše spíšem a hodím na blog. Kedže to cesto robím od oka. Pred dvoma týždňami mi hovorí dcéra, nech si spravíme zase langoše. A tak sme začali. Ja som robil cesto a ona spisovala a vážila suroviny. Rodinná pohoda :-) 
Tak Peter, tu je ten recept na domáce langoše!

Suroviny:
850 g hladkej múky
2 vajíčka
21 g droždia (pol kocky)
350 ml cmar (podmaslie)
2 polievkové lyžice oleja
2 kávové lyžice soli
1 kávová lyžička cukru
Pokiaľ sa Vám bude zdať cesto príliš tuhé tak pridajte trošku vlažnej vody, ja som tentokrát nemusel pridávať žiadnu vodu. Ono to závisí aj od druhu múky a samozrejme cmaru. To už uvidíte. 


Postup: 

Všetky ingrediencie dáme do misky a vypracujeme cesto. Keď pracujete ručne tak to chvíľu trvá. Misku zakryjeme a necháme vykysnúť. Ja nechávam tak cca. hodinku a niečo. Po vykysnutý cesto rozdelíme na dve časti a z každej vypracujeme šulec, ktorý kuchynským nožom rozdelíme na 6 častí. Takto nám vznikne spolu 12 kúskov. Mne občas aj 13, keď sa my zdajú niektoré časti moc veľké a zrezávam ich. Zo zvyšného cesta potom vznikne ten trinásty. Vytvarujeme "bochníčky" a tie necháme na doske tiež ešte tak cca.  20 minút kysnúť. Rozpálime si panvicu s vysokými stenami, s olejom, alebo môžete použiť aj hrniec. Oleja musí byť dosť, nech v ňom ten langoš pláva. A samozrejme musí byť olej riadne rozpálený. Z "bochníčkou" si vytvarujeme rozťahovaním cesta od stredu už konečný tvar a veľkosť langoša. Následne vkladáme do oleja. Asi tak minúta z každej strany. Ale to uvidíte či treba času ubrať alebo pridať. Pri tvarovaní langoša nechávam vonkajší okraj hrubší a vnútro tenšie, niekde hrubšie a niekde tenšie. Tam kde bude najtenšie tak tam to bude chrumkavé. To mám tiež rád. Časovo nám to vychádza akurát vytvarovať langoš, vložiť do oleja, vytvarovať daľší a vybrať. Teraz to už ide ako po masle :-)) Pokiaľ ich robíte prvý krát možno by som odporučil aj nejakého pomocníka, nech tie langoše nepripálite. 


Langoše mám rád klasické, cesnakové. Na potretie si pripravím cesnak týmto jednoduchým a rýchlym spôsobom. Do misky prelisujem 4 strúčiky cesnaku, pridám 1 a pol kávovej lyžičky soli, dve polievkové lyžičky oleja, 6 polievkových lyžíc vlažnej vody. Premiešam a potieram langoše. Tak dúfam že Vám bude chutiť aj môj recept na langoše. Prajem dobrú chuť.

Translate