Odporúčaný príspevok

Čokoládový koláč

Tablet v kuchyni


Do mojej "igurmanskej" kuchyne sa dostal Tablet Prestigo MultiPad 7.0 ULTRA s predajnou cenou pod 100 euro, na testovanie, na dva týždne. Jeden tablet už vlastním, ale ten je väčší a iná značka. Tento je vďaka svojim rozmerov 7-palcov (17,8cm) a nízkej váhe priam ideálny, nezaberá veľa miesta na ploche. Samozrejme na internete nájde mnoho držiakov špeciálnych obalov na upevnenie tabletu na skrinky, alebo chladničku. Ako sa hovorí: Bez internetu dnes varia už iba babičky. Prepáč mama! :-)

Dnes sa už moderná kuchyňa bez tabletu nezaobíde, veď len vďaka internetu je dnes varenie také populárne. Nevynímajúc to množstvo mladých foodbloggerov, včetne mňa. Napríklad môj amatérsky foodblog vznikol tiež za prispenia tabletu (vlastne vtedy PDA). Vždy keď som mal nejakú návštevu a pripravil som im pár chodové menu, tak sa ma ďalšie 3-4 dni pýtali na recepty, stále som ich opakoval do kola. A tak som sa rozhodol a spravil som si foodblog iGurman.com a povedal som im, že recepty dám tam a môžu si ich na svojich tabletoch a PC pozrieť. Boli to pôvodne stránky len pre známych. No, celé sa to nejako rozmohlo a momentálne stránky navštevuje denne množstvo ľudí, mimochodom v októbri padol rekord v návštevách za jeden deň (skoro 7 tisíc ľudí), čomu som samozrejme rád. A o tom to je, bez tabletu sa v kuchyni nezaobídem.

Ale vráťme sa k tabletu Prestigo MultiPad 7.0 ULTRA, ktorý testujem. Hneď prvý deň som ho v kuchyni využil na prehranie videa od Zdeněka Pohlreicha, pripravoval som od neho jeden recept. Prehranie videa na tomto tablete bolo bezproblémové. Odolnosť displeju môžem potvrdiť, vyšplechlo mi naň vajíčko z misky, všetko OK. Disponuje nižším rozlíšením videa 800 x 480 LCD TFT 16:9. Nahral som si do tabletu cez PC aj dve videá s pracovným postupom. Tablet Prestigo MultiPad 7.0 ULTRA disponuje 4 GB internej pamäte, no ale veľmi ma potešil slot na pamäťové karty microSD (do 32 GB). Taktiež som počas varenia prijal jeden video hovor a odpísal na dva emaily. Na ďalší deň som si stiahol cez Google Play, keďže tento tablet momentálne beží na Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich, hovorí sa o update na 4.1, rôzne kuchárske ale aj iné aplikácie.

Prestigio dodáva tablet s množstvom pred inštalovaných aplikácií ako napríklad čítačkou elektronických kníh eReader Prestigio, kde som si hneď pomocou rozhrania mini USB, redukcia na klasické USB je súčasťou balenia, nahral dve knihy na čítanie. Čítanie knihy, na tomto zariadení, som večer aj vyskúšal a prebiehalo bez akýchkoľvek problémov. Zároveň som si cez sociálnu sieť, ja používam Google+, vybavil aj stretnutie na ďalší deň. A pozrel pár videí, mimochodom prehráva videá v HD rozlíšení, čo je fajn. Tento sedem palcový displej zabezpečí pohodlné surfovanie po internete, sledovanie filmov alebo hranie aj náročnejších hier. V ďalší večer som nejako nestíhal a tak som pri varení pozeral cez Prestigo správy na Markíze. Taktiež bez problémov. Trošku sklamaním je pre mňa "plechový zvuk" reproduktorov, ale keďže má vo svojej gurmánskej kuchyni umiestnené kvalitné reproduktory, cez konektor na pripojenie slúchadiel v štandardnej veľkosti 3.5mm, ktorý je na tablete, bez problémov pripojil a všetko bolo v poriadku.

Vzhľadom na svoje rozmery ho v pohode vsuniete do zadného vrecka nohavíc. Zadná strana je vyrobená z tvrdého a drsného plastu, ktorý sa veľmi dobre drží a nešmýka sa, aj keď máte ruky špinavé od múky pri pečení koláča. Celý ten čas testovania tabletu sa nestalo, že by mi tablet zamrzol a musel som ho reštartovať. Čo oceňujem.

Ovládanie tabletu je príjemné z dôvodu skvelej odozvy a aby som nezabudol na multi-dotykový displej, ktorý určite oceníte pri zväčšovaní(zoom) fotografií svojich "kulinárskych úspechov", hraní hier, prípadne pri práci z mapami. Nevýhodou displeja je kontrast, na môj vkus trošku tmavší. Taktiež treba displej častejšie čistiť lebo sa rýchlo "zaťapká", alebo že by to bolo tou múkou :-) Viditeľnosť na slnku je priemerná. Výdrž batérie pri permanentnom využívaní a zapnutej Wifi bola cez 5 hodín čo je v tejto kategórií tabletov veľmi slušné a len nepatrne sa zahrieval. Tento tablet Vás určite zaujme pomerom výkon - cena, myslím že tá je vskutku slušná.

Určite by som ho odporučil všetkým, ktorý uvažujú o kúpe tabletu v tejto kategórií, s vedomím limitov, ktoré táto cenová hladina ponúka. A mimochodom idú Vianoce a Tablet Prestigo MultiPad 7.0 ULTRA je skvelý darček s cenou pod 100 euro. Ja by som sa mu určite potešil.
Ešte aj stojan na chladničku by som mu kúpil:-)

Translate