Odporúčaný príspevok

Čokoládový koláč

Cuketová omáčka (prívarok)


Ja viem, žiadny "gastronomický Everest" to nie je. Ale je to chutné a mám to rád. A so špekáčkami, vajíčkom a varenými zemiakmi to zasýti každého chlapa. Túto omáčku si vychutnávam aj studenú, rovno z chladničky. Príprava je jednoduchá. Ale pre tých čo nevedia ako na to, ponúkam svoj postup prípravy.

Takže keď dostanete od niekoho cukinu, tak ako ja, cez 60 cm (viď foto), a nebudete vedieť čo s ňou, tak si pripravte cukinový prívarok. 



Čo budeme potrebovať:

cukina - cca. 1 kg
cibuľa  - 2 stredné
kôpor  - 1/2 viazaničky
maslo  - 50 g
hladká múka - 50 g
3 dcl vody
mlieko 0,75 l
smotana 33% - 0,25 l
cukor, ocot (klasický náš), soľ, čierne korenie, olej


Postup:

Cukínu očistíme, nakrájame a vydlabeme jadierka.


Potom ju nastrúhame na najväčšom strúhadle. Cibuľu si očistíme, nakrájame na kocky a opražíme na troške oleja. Pridáme nastrúhanú cukinu a orestujeme. Zalejeme vodou, posolíme a dusíme cca. 15 minút. Posledné dve minúty miešame aby sa nám odparila voda. Zatiaľ si pripravíme z múky a masla zápražku. Udusenú cukinu zalejeme mliekom, posolíme, okoreníme a pridáme šľahačku. Dobre premiešame a pridáme zápražku, znova dobre premiešame. Chvíľu povaríme nech nám to zhustne a pridáme nasekaný kôpor. Dochutíme octom a cukrom. Pokiaľ máte radi tuhšiu omáčku môžte pridať ešte aj zátrepku z múky. Hotovo. 

A nezabudnite že ocot by mal byť jemne zohriaty ináč sa nám to môže celé zraziť.

Podávame s vajíčkom, varenými zemiakmi. Ja si rád k tomu pridávam opražené špekáčiky. Nezabudnite sledovať zloženie špekáčikov! (pôvodná receptúra hovorí o zložení 54% bravčového mäsa a 26% hovädzieho mäsa) Nie že sa vám pri pražení rozpadnú! :-) Prajem dobrú chuť!

K pečeným špekáčikom sa veľmi hodí aj cibuľový džem!!!

Translate