Odporúčaný príspevok

Čokoládový koláč

Čokoládovo-mandľové makrónky


Mám doma pár časopisov na vianočnú inšpiráciu pri príprave vianočného pečiva. Objavil som recept a hneď som ho vyskúšal. Makrónky sú chutné a nenáročné na prípravu.

Čo budeme potrebovať:

250 g práškového cukru
50 g kakaa holandského typu
4 vaječné bielky
140 g mletých mandlí
štipku soli

Na čokoládovú plnku: 200 g tmavej čokolády
                                   250 g smotany na šľahanie

Plnka sa mi zdala redšia tak som do nej ešte pridal 50 g masla a 50 g Milka čokolády, čo som ukradol deťom. Takto sa mi zdala konzistencia omnoho lepšia a chutnejšia. Plnku samozrejme celú nespotrebujete, ale v tomto vianočnom čase sa Vám určite zíde na iné koláčiky. :-)

Vo veľkej miske zmiešame pomleté mandle, cukor a kakao. Vyšľaháme si sneh z bielkov zo štipkou soli a pomaly zapracovávame sypkú zmes, ktorú následne dáme do cukrárenského vrecka a vytvárame kolieska, cca 5 cm, na plech na ktorom máme papier na pečenie. Na dva plechy nám to vyjde. Necháme 15 minút postáť, potom vložíme do rúry, ktorú máme predhriatu na 170 stupňov. Pečieme 10 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť.

Čokoládu polámeme do misky, v mojom prípade ešte pridáme. Do hrnca vylejeme šľahačku, v mojom prípade pridáme aj maslo, a necháme prejsť varom. Horúcu nalejeme do misky s čokoládou a miešame kým sa čokoláda nerozpustí. Necháme asi 15 minút stuhnúť.

Polovicu koliesok natrieme lyžičkou krému a spojíme. Odložíme na chladné miesto.

Pokiaľ chcete "makrónky" svetlé vynechajte v ceste kakao.

Prajem dobrú chuť!

Zdroj inšpirácie: časopis Dobré jedlo 12/2012


Translate