Odporúčaný príspevok

Čokoládový koláč

Jablkový koláč



V poslednej dobe tu máme výraznú kampaň "Paulus vs. Ihnačák". Na tú stránku som samozrejme nazrel aj ja. Inšpirácia vždy poteší. Vyskúšal som pripraviť "Kysnutý vrkoč so Schwarzwaldskou šunkou a kyslou smotanou". Dielo sa podarilo ale výsledok ma až tak nenadchol, chýbalo mi tam niečo voňavé, napríklad rozmarín, možno nejaký ten cesnak. Ale celkový dojem bol dobrý, nie však skvelý! Samozrejme je to môj subjektívny "chuťový názor".

Nenechal som sa odradiť a vyskúšal aj "Škoricový koláč s jablkami". Ale ako to už u mňa býva, po prečítaní receptu som si ho jemne vylepšil a oplatilo sa. Pokiaľ chcete vyskúšať aj moju jemne upravenú verziu, tak nech sa páči.

Čo budeme potrebovať:

5 ks jabĺk (väčších)
120 g upražených pekanových orechov
5 vajec
1 hrnček hnedého kryštálového cukru
3/4 hrnčeka slnečnicového oleja
1 a 3/4 hrnčeka polohrubej múky
1 kávová lyžička jedlej sódy
1 a pol kávovej lyžičky prášku do pečiva
1/2 kávovej lyžice mletej škorice
1/2 kávovej lyžice mletých klinčekov
1/3 kávovej lyžice mletého muškátového orieška

Postup:

Pekanové orechy si nasekáme, nie úplne na jemno a opražíme v trúbe 8 minút na 160 stupňov. Jablká očistíme a nakrájame na plátky. V miske si vyšľaháme sneh z bielkov, pridáme (postupne) žĺtka a hnedý cukor, olej, nakrájané jablká a zapracúvame ostatné suroviny. Jedno jablko si necháme na zdobenie. Nakoniec pridáme pekanové oriešky, premiešame a hmotu vylejeme do pripravenej, najlepšie okrúhlej - "rozoberacej" nádoby. Túto sme samozrejme dobre vytreli maslom a vysypali múkou. Na vrch naukladáme zvyšné jablko a celý povrch ešte zasypeme jemne hnedým cukrom. Spraví nám to takú jemnú krstu na povrchu po upečení. Dáme do ohriatej trúby na 180 stupňov, na cca 45 minút. Treba to sledovať, prípadne si spravte klasický test so špáradlom.

Hotovo. Prajem dobrú chuť.
Pôvodný recept "Škoricový koláč s jablkami" nájdete tu na  Kuchynalidla.sk Teším sa na ďalšie recepty z tejto stránky na vyskúšanie.







A nezabudnite si pripraviť aj kompót!


Translate