Odporúčaný príspevok

Čokoládový koláč

Kelový koláč


Mnohí ho nemajú radi, mnohí ho milujú. Moja manželka má veľmi rada ružičkový kel. Tak prečo jej nespraviť radosť. Mali sme ho doma v chladničke, bola tam aj nejaká šalotka a kyslá smotana, tak bolo rozhodnuté. Bude "Kelový koláč"! Zjedol sa hneď v ten večer, nič neostalo :-)

Čo budeme potrebovať:
cesto
500 g hladkej múky
2 vajcia
250 g masla
0,05 l vlažnej vody
soľ

plnka
300 g kyslej smotany (16%)
4 vajcia
ružičkový kel 20 ks (cca 200 g)
slanina 110 g
šalotka 200 g
eidam 45% 120 g
olivový olej
za hrsť čerstvej bazalky
soľ a čierne korenie

Postup:

Ružičkový kel si očistíme a dáme variť do pary na 8 minút. Šalotku si nakrájame na hrubšie pásiky, slaninu na kocky. Na panvicu dáme olej, opražíme slaninku a po chvíľke pridáme šalotku. Pražíme cca 2 minúty, osolíme, okoreníme a potom pridáme hlavičky kelu, ktoré sme každú hlavičku rozkrojili na polovicu. Sprudka orestujeme a necháme vychladnúť.



Z múky, masla, vody a soli si pripravíme cesto, ktoré dáme na chvíľu odležať do chladničky. Potom cesto vyberieme, na tenko (nie zas príliš) rozvaľkáme a dáme do pripravenej formy aj po stranách. Ja dávam na spodok formy aj papier na pečenie, ľahšie sa mi potom koláč vyberá. Upravíme a poprepichujeme vidličkou viď foto.



Môžeme cesto z hora zakryť alobalom a nasypať na neho šošovicu (prípadne niečo iné) nech sa nám cesto počas pečenia nezdúva a drží nám pekne tvar. Alobalom je dobré prekryť tiež okraje nech sa nám nepripečú. Ja tento postup používam.

Dáme piecť na 180 stupňov na 25 minút. Potom vyberieme a necháme vychladnúť. Medzi tým si pripravíme omáčku. Do vyššej nádoby dáme kyslú smotanu, vajíčka, postrúhaný syr, posekanú bazalku, soľ, čierne korenie. Všetko dobre premiešame.

(Všimli ste si na fotke ako si píšem množstvá a postup receptu, to by neprečítal asi nikto
:-))

Polo-upečený korpus už máme vychladnutý. Doň na spodok dáme praženú šalotku so slaninou a kelom. Zalejeme pripravenou omáčkou zo smotany a dáme znova piecť na 25 až 30 minút na 180 stupňov. Po upečení koláč necháme vychladnúť cca pol hodiny vo forme. Potom formu opatrne otvoríme a koláč pomocou papiera na pečenie, ktorý máme na spodku koláča, presunieme na misu. Koláč drží pekne tvar.

Prajem dobrú chuť!

A nezabudnite nové recepty je možné odoberať aj formou emailu, alebo nájdete ma aj 
na "Google+"        +iGurman.com 

Translate