Odporúčaný príspevok

Čokoládový koláč

Varenie a alkohol



Táto kombinácie je neodmysliteľnou súčasťou gastronómie. Fantázií sa medze nekladú. Napríklad dobre skombinované portské víno s divinou. To je potom kulinársky zážitok. Portské úžasne dotvára osobnosť jedla, dáva mu nezameniteľnú chuť a arómu, ktorú nenahradíte ničím iným. Existujú recepty do ktorých nejde ani kvapka vody, len víno, destilát, či likér. Ja tiež napríklad využívam dezertné korenené vína na prípravu pokrmov z kurčiat. Nesmiem zabudnúť ani na hovädzie s "cherry", tiež skvelé. Ďalej biele víno a ryby a to by som mohol v týchto sobášoch s jedlom pokračovať ešte dlho. Pokiaľ nemôžete, alebo nechcete, či už z dôvodu diéty, môžete používať aj vína bez alkoholu, ktoré sú tiež kvalitné a obsahujú asi len 30% kalórií bežných alkoholických vín.

Jáááj, zabudol som na kombináciu piva a kurčiat, a aj piva a syru "Niva". Dokonca som videl aj recept na vínový chlieb. A taktiež nezabúdajme na Saké, v ázijskej kuchyni.

Jedlá pripravené s alkoholom majú stimulujúci účinok v oblasti sexu, odbúravajú napätie čim prispievajú k lepšiemu sexuálnemu prežitku. A vzhľadom k tomu, že alkohol v rozumných množstvách, spôsobuje rozšírenie ciev a lepšie prekrvenie v oblasti panvy, tak je o čom popremýšľať. Takže dnes na večeru, miláčik, bude Bažant na portskom víne.


Ďalšou kapitolou je flambovanie. Tu si vždy spomeniem na kulinárskeho "guru" Keith Floyd, poznáme ho z Discovery channel, keď som ho videl v jednej jeho časti seriálu o varení, pripitého flambovať. To bola sranda. Vždy ma to rozosmeje. A nezabúdajte, flambovanie je tiež strhujúca vizuálna prezentácia.

Je to jasné, varenie s alkoholom je skvelý spôsob ako obohatil vaše majstrovské gastronomické diela. A ako je to zo zostatkom alkoholu vo varenom jedle? Takže štúdie hovoria toto: Keď pridáte do vriacej omáčky alkohol, premiešate a odstavíte z tepla, tak v pokrme zostáva 85% alkoholu z pôvodného množstva. Čím dlhšie varíte tým sa alkohol odparuje. Pri varení alebo pečení 15min. zostáva 40%, pri hodine to je už len 25% a pri 2 a pol hodine to už je len symbolických 5%. A pokiaľ varíme s vínom, ktoré má obvykle okolo 12-14 percent, tak zostatková hodnota alkoholu už nie je problém pre väčšinu ľudí.





A nech nezabudnem, kvalitný alkohol uvoľňuje myseľ, takže inšpiratívny pohárik kvalitného alkoholu pri tvorbe nového receptu je vždy skvelý. Ja pri oddychovom varení v sobotu podvečer, keď chystám večeru pre návštevu alebo pre rodinu, milujem kombináciu Jeam Beam + coca cola, to je moja srdcovka.

To znamená: nezabúdajte ochutnávať pri varení, či to víno alebo destilát je chuťovo dobrý.

+iGurman.com


Translate