Odporúčaný príspevok

Čokoládový koláč

Špecialita - Plnené kura

Plnené kura je pre mňa úplná delikatesa. Naučil som sa ho robiť od mojej starej mamy. Vie ho spraviť úžasne. Vždy keď idem ku nej na návštevu, sa ma pýta: Čo Vám spravím na obed? A ja odpoviem: plnené kura! Je to veľmi dobré a sýte jedlo.
Už niekoľko rokov ho robím aj ja. Všetci ho majú radi. Aj moje návštevy sa na neho vždy tešia. Pripravujem ho ale len občas, je to "piplačka". Veľa rodín robí kura len tak, že ho nasolia, zakorenia a hodia do trúby.

Nie je to zlé ale prečo by nemohlo byť ešte lepšie. Takže základom plnky sú vždy 3-4 žemle nakrájané na kocky a preliate mliekom a následne jemne "vyžmýkané". A petržlenová vňať. Veľa petržlenovej vňate nasekané na drobno. A nezabudnúť na vajcia.


Videl som recept dokonca s 12 vajciami. Takže je len na Vás, či chcete suchšiu alebo jemnejšiu plnku. Ja osobne preferujem suchšiu.  Fantázií sa medze nekladú. Či tam dáte klobásu, syr, hríby, cesnak, cibuľu, šunku, kapustu, zemiakovú kašu, ...atď. Do klasicky veľkého kuraťa sa zmestí tak do 1kg plnky. Takže z jedného kuraťa sa naje až 6-8 ľudí. Akurát pre návštevy. Plnka sa ale nedáva len do trupu. Dajte ju aj pod kožu na prsia, bod stehná a aj do krku. Vyžaduje to potom väčší plech, lebo kura sa nám rapídne zväčší. A aby som nezabudol, kura treba potom aj pozašívať. Pripravil som pre Vás aj zopár fotiek, nech vidíte ako na to. Použil som naschvál čiernu niť aby ju bolo dobré vidieť na fotkách. Samozrejme je lepšie používať nefarbené nite. Pečenie kuraťa sa tiež predĺži s ohľadom na množstvo plnky. Ja pečiem cca 2 hodiny 15 minút. Najprv pol hodinu odkryté, potom zakryjem a nakoniec odokryjem nech sa koža jemne pripečie.



Nezabudnite na časté podlievanie vývarom, alebo ako to ja robím, rovno už hotovou polievkou. Na plech ku kuraťu je dobré dať tak dve celé cibule. Tie pečené cibule majú tiež svoje čaro.



(tu je vidieť, že do kurčaťa je možné dať veľké množstvo plnky)


Tak Vám prajem dobrú chuť.
Gabriel


Translate