Odporúčaný príspevok

Čokoládový koláč

Čistené vlašské orechy v púpavovom mede




Cez víkend som bol mimo Bratislavy, bez manželky :-)  Rozmýšľal som, čo jej prinesiem z víkendového výletu. Stál som záhrade rodinného domu a pozerám okolo seba. Vidím orechy a rozkvitnuté kvety púpav. Mimochodom bolo 3. novembra, takto neskoro som ešte púpavy nevidel kvitnúť. A bolo rozhodnuté spravím púpavový med s vlašskými orechami.

Čo budeme potrebovať:

cca 500 kvietkov púpavy,
5,5 dl vody,
1,6 kg kryštálového cukru,
šťava z 0,5 citrónu.
Pomer odporúčam dodržiavať, lebo ho mám už dobre odskúšaný!

Postup:


Vlašské orechy zalejeme vriacou vodou a necháme stáť 5-7 minút. Zlejeme a príborovým nožom sťahujeme kožu z každého orechu. Je to riadna "babračka", to mi verte ale čo by manžel nespravil pre svoju manželku. Keď to robíte ručne a poriadne, tak očistenie orechov na jednu menšiu fľaštičku trvá aj dve hodiny.


No ale možno dostanete aj pusu :-)


Púpavový med

Čerstvé kvety zbavíme prípadných chrobákov, zalejeme vriacou vodou  a lúhujeme cca 3 hodiny. Kvety potom precedíme, pridáme cukor, citrónovú šťavu a varíme za občasného miešania ešte cca 20 minút, to uvidíte podľa hustoty medu. Takto pripravený medom zalejeme očistené orechy, ktoré sme už dali do fľaštičky  zatvoríme a prevrátime hore dnom na cca 1 hodinu. Hotovo.

Zvyšok nalejeme do umytých a suchých zaváracích pohárov, uzavrieme viečkom a odložíme na suché
chladné miesto.
Púpavový med je skvelý na zmrzlinu, chlieb, do čaju a podobne...



Prajem dobrú chuť a veľa trpezlivosti pri očistení orechov!

Translate