Odporúčaný príspevok

Čokoládový koláč

Javorový sirup




Keďže ho mám veľmi rád, tak niečo o ňom napíšem. Pochádza z juhovýchodu Kanady a severovýchodu spojených štátov. Poznali ho už indiáni, ktorý jeho prípravu naučili francúzskych a anglických osadníkov. Aby mohol byť označený ako „ PURE“ musí byť 100% čistý. Pokiaľ obsahuje aj iné zložky potom býva označovaný ako „pancake syrup“ Rozdeľuje sa do kategórií A až C. Obecne platí, že čím je sirup tmavší, tým je ťažšia jeho chuť. V každej kategórií sú ešte 3 podkategórie.
Kategória A – tmavo oranžová je najčastejšie používaná ako stolný sirup. Najkvalitnejšia je A – svetlo oranžová, jej chuť je veľmi jemná, decentná a dokonale vyvážená. Výroba tohto sirupu je vskutku alchýmia v pravom slova zmysle. Typ C sa skoro výhradne používa ako komerčné sladidlo. Ako už názov napovedá, sirup sa vyrába z javora. Poznáme cez 200 druhov odrôd, ale len pár je vhodných na výrobu. Znalci sirupu dokážu rozlíšiť z akej oblasti sirup pochádza, tak isto ako pri víne. Už z toho vidieť, že je to proste delikatesa. Javorový sirup je vhodný napečenie koláčov, pre tých, ktorý nemajú radi alebo nemôžu kryštálový cukor. Je menej sladký ako klasický cukor, obsahuje viac vlhkosti, to znamená cesto je viac vláčnejšie. Praktický príklad ¾ šálky sirupu nahradí ½ šálky cukru. Javorový sirup má typickú javorovo-zemitú, sladkú chuť. Je vynikajúcim zdrojom vápnika a draslíka. Aj keď obsahuje cca. 60% cukru, stále je to menej ako med a má vyššiu koncentráciu minerálov ako med. Neobsahuje tuk ani cholesterol, má nízky obsah sodíka, obsahuje vitamín B, riboflavín a antioxidanty. Dokonca obsahuje viac vápnika ako mlieko. Je to dokonalý ekvivalent, náhrada, pre ľudí čo nemôžu klasický cukor. Javorový sirup skladujeme v chlade, najlepšie v chladničke. Pokiaľ ste kúpili sirup v plastovej fľaške, jeho trvácnosť je cca. 3-4 mesiace. Taktiež ho môžeme zmraziť, čím predĺžime trvanlivosť na dosť dlhú dobu /aj roky/. Javorový sirup je možné použiť napríklad aj pri výrobe chleba, čo mu dá nezameniteľnú chuť.
Vhodný je aj na rôzne zmrzlinové poháre a zaujímavá je aj kombinácia s kávou. Taktiež je vynikajúca kombinácia sirupu a klasického masla. Ďalej sú to rôzne Javorové sušienky a rôzne alkoholické kokteily.
Takže ako vidíte uplatnenie je prakticky nekonečné, a hlavne je to zdravé. Bežná cena kvalitnejšieho javorového sirupu sa pohybuje za 3dcl fľašku okolo 8,- € .
Hor sa do pečenia, varenia a vymýšľania rôznych nápadov pre gastronomické zážitky.





Tie nápady mi samozrejme napíšte !

+iGurman.com



Translate